Erişilebilirlik

Güneydoğu’da Şehir Çatışmaları Artıyor


Silvan ve Cizre'de Çatışmalar
Silvan ve Cizre'de Çatışmalar

Güvenlik güçlerinin PKK’nın şehir yapılanmasına yönelik operasyonları sonrası Diyarbakır ve Şırnak’ta Sokak çatışmaları artıyor. Diyarbakır’ın Silvan İlçesinde bugün 2 kişi öldürüldü. İlçedeki operasyona tanklar da katıldı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde ise saldırganların attığı roket devlet hastanesine isabet etti. Hastanenin diyaliz ünitesi ve morg ağır hasar gördü.

Silvan’ın üç mahallesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 7'nci gününe girerken, ilçede bugün de çatışmalar vardı. Yasağın sürdüğü Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde güvenlik güçlerinin PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H’ya yönelik operasyonları bugün de sürdü. Mescit Mahallesi'nde hendekleri kapatmaya giden bir iş makinası ateşe verilirken, güvenlik güçlerine uzun namlulu silahla ateş açılması sonucu bir polis yaralandı. Polisin de karşılık vermesiyle çatışma çıktı.

Mescit Mahallesi'nde çatışmalar sürerken, mahalle yakınlarında bir kişi öldü, üç kişi de yaralandı. Çatışmada taksi şoförü Mehmet Gündüz yaşamını yitirdi. Çatışmada Abdulsemet Kesici, Seyfettin Kurt ile Kudbettin Çiçek yaralandı. Cami Mahallesindeki evine roket isabet eden 70 yaşındaki Mehmet Emin Çiçek, cam parçalarından yaralandı. Bu arada Tekel Mahallesinde çatışmaların ortasında kalan Yakup Sinbağ isimli bir kişi de, silahla vurularak, hayatını kaybetti. Aynı bölgede bir kişi de yaralandı. Öte yandan ilçeye tanklar ve ağır zırhlı araçlar da sevk edildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre tanklar da zaman zaman çatışmalara katılıyor.

Bu arada ilçede bugün 2 kişinin ölmesi 6 kişinin de yaralanması üzerine HDP ve DBP ilçeye heyet gönderdi. Heyet, çatışma bölgelerinde incelemeler yaptı.

Bölgede tansiyonun yüksek olduğu yerlerden biri de Şırnak’ın Cizre İlçesi. Çatışmalarda bu kez devlet hastanesi hedef oldu. Hastaneye giden polis panzerine Yafes Mahallesi'ndeki PKK’lılar tarafından roketatarlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, roket mermisi Devlet Hastanesi'nin diyaliz ünitesi ile morguna isabet etti. Roketin patlaması sonucu, diyaliz ünitesi ve morgda ağır hasar meydana geldi. Her iki bölümün de boş olması nedeniyle yaralanan olmadı. Saldırının ardından PKK'lıları yakalamak için Yafes Mahallesi'nde operasyon başlatıldı. Operasyon sırasında çıkan çatışma akşam saatlerine kadar sürdü.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bazı görgü tanıkları, evlerinin güvenli bölgelerine sığındıklarını söyledi. Bazı görgü tanıkları ise çatışmaların şiddeti nedeniyle bodrum katlarına saklandıklarını belirtti. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıdan sonra diyaliz ünitesinin kullanılamaz duruma geldiği ifade edildi. Açıklamada ”Bugün diyaliz programında olan 32 hastanın gerekli personel desteği sağlanarak Şırnak Devlet Hastanesi'ne nakilleri sağlanmıştır. Diyaliz makinelerindeki hasarlar süratle giderilmeye çalışılmaktadır. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen tüm polikliniklerimiz hasta bakmaya devam etmektedir. Yaşanan olaya yakınlığı nedeniyle acil servis bölümünün sadece yeri değiştirilmiş olup, hasta kabulü sürmektedir. Tedavi görmesi zaruri olan ve hayati tehlikesi bulunan diyaliz hastalarının sağlık hizmetlerini alma hakkına karşı yapılan bu saldırı asla kabul edilemez” denildi. Yafes Mahallesindeki çatışmaların artması üzerine mahalledeki 3 okul tatil edilerek, öğrenciler evlerine gönderildi.

Çatışmalar sürerken, akşama doğru silahlı gruplar, Nusaybin Caddesi, Dörtyol Kavşağı ve Köprübaşı Caddesi'nden geçen araçları durdurmaya başladı. Yolu TIR, kamyon ve özel araçları kapatan grup, Dicle Polis Karakolu'na roketatarla saldırdı. Roketatar mermisi karakolun bahçe duvarına isabet etti. Bu sırada ilçe merkezindeki Hükümet Konağı'na da roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Aynı saatlerde Cizre Emniyet Müdürlüğü de roketli saldırıya hedef oldu. Saldırı sırasında Emniyet Müdürlüğü'nde bulunan Kaymakam Ahmet Adanur'un 2 koruması hafif yaralandı.
Saldırıların öğrencilerin okuldan çıkış saatlerinde meydana gelmesi nedeniyle, öğrenciler büyük panik yaşadı. İki ateş arasında kalan öğrenciler, korku ve panik içerisinde sağa, sola kaçıştı. Çatışmaların yoğunluğu akşam saatlerinde azaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG