Erişilebilirlik

Güneydoğu’da Tansiyon Yüksek


PKK yandaşlarının hendek kazarak yol kestiği Diyarbakır’ın Silvan ve Lice ilçeleri dünden beri dünyaya kapatıldı. Her iki ilçede de operasyon yapılıyor. Lice’de çıkan çatışmada 1 asker öldü. Silvan’da ise güvenlik güçleriyle çatışan eylemcilerden biri öldürüldü.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesindeki gerginlik 10 gün önce başladı. Güvenlik güçlerini mahallere sokmak istemeyen PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H)üyeleri, hendek kazarak yolları kapattı. Zaman zaman polislerle çatışan gruplara yönelik dün operasyon kararı alındı. Önce sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İlçenin cep ve sabit telefon ile internet hatları kesildi. Yasağın ardından ilçeye giren asker ve polisler operasyona başladı. Dün gece başlayan operasyon bugün de sürdü.

Operasyon sırasında eylemci gruplar polisle çatıştı. Çatışmada bir kişi öldürüldü bir kişi yaralandı. İlçenin dünya ile bağlantısı gün boyu kesik olması nedeniyle sağlıklı bilgi alınamadı. Operasyon nedeniyle Silvan’ın içinden geçen şehirlerarası yol trafiğe kapandı.

Operasyonlar sürerken Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Edip Berk, Ziya Pir, Filiz Kerestecioğlu ve bazı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu bir heyet, ilçeye girmek istedi. Polis önce izin vermedi, ancak daha sonra valilik izniyle sadece Kışanak ve milletvekillerine izin verdi. Milletvekillerini ilçeye girmesinin ardından operasyon durduruldu.

İlçeye giren heyetin içinde bulunan ve VOA’nın telefonla ulaştığı HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, bir kişinin operasyonda, bir kişinin de kalp krizi geçirerek öldüğünü söyledi. Pir, ilçede hasar meydana geldiğini belirterek, “Şu an itibariyle durum sakin. Kaymakamla, emniyet müdürüyle görüştük, mahallere gittik. Polis ve askerleri çekiyorlardı. Operasyona bugünlük ara verdiklerini düşünüyorum, yarından itibaren en azından gözaltılar için yeniden operasyon yapılır. Durum tespitinden ziyade, ölümlere engel olmak için geldik. Türkiye’de hiçbir ölüm Türkiye’nin sorunlarını çözmez. Dolayısıyla ölümlere engel olmak için, hangi taraftan olursa olsun ölümü tasvip etmeyiz. Bir tane dahi ölümü bir şekilde engelleyebilirsek, bunun yapacaklarımız varsa yapıyoruz. Bazı binaların camları inmiş durumda, dükkanlar yanmış vaziyette yollar berbat tabi, savaş alanı gibi” dedi.

İlçedeki sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Gerilimin diğer bir adresi ise Lice oldu. Son zamanlarda PKK eylemlerinin arttığı Lice çevresindeki birçok nokta dün ve bugün özel güvenlik bölgesi ilan edildi. İlçe merkezinde dün gece ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün gece de devam edecek. İlçeyle iletişim tamamen kesildi. Öğle saatlerinde Lice’den çatışma haberi geldi. Askerler Fis Ovası yakınlarında PKK’lı grupla çatıştı. Çatışmada 1 asker öldü, 3 asker yaralandı. Operasyonlar Lice, Hani ve Kocaköy ilçelerini oluşturtan üçgende sürüyor. İlçeden gelenler görgü tanıklarına göre operasyonların yaşandığı kesimlerden dumanlar yükseliyor. İlçe merkezinde ise durum sakin.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lı gruplarla güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Bu arada CHP, Tunceli’deki özel güvenlik bölgeleriyle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, özel güvenlik bölgelerinin anayasaya aykırı olduğuna vurgu yapıldı. Raporun dikkat çeken başlıkları şöyle:

  • Bakanlar Kurulu ve TBMM’de dahi olmayan bu yetkiyle; son derece basit ve yetersiz olan bir karar alma süreciyle valilere temel hak ve hürriyetleri durdurma yetkisi veren bu karar, “Hukuksal Değerlendirmeler” bölümünde değinildiği üzere Anayasa’ya açıkça aykırıdır.
  • Yöre halkı, terörden ve devletin baskısından bunalmış ve bıkmıştır. Herkes Tunceli’de terör örgütlerinin silah bırakmasını, devletin Tunceli’ye bakış açısının değişmesini istemektedir.
  • Yerel halk 1994 sürecinde yaşadığı sendromu üzerinden atamamış olup; kaos, korku ve tedirginlik içindedir. Geleceğe olan güvensizlik üst düzeydedir. Yerel yöneticilerin halkın endişelerini giderecek tavırlar sergilemesi gerekmektedir.
  • Valilik “özel güvenlik bölgesi” ilan edilen bölgelerdeki vatandaşlardan 4 Ağustos 2015 tarihine kadar köylerini boşaltmalarını istemiş; buna karşılık tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini sürdürecekleri alternatif alanlar göstermemiş; kararlarını köylülere imzalatmak ve sözlü olarak uyarmakla yetinmiştir. Böyle bir durumun yurttaşların ve ayrıca Tunceli ilinin hayvancılık ve arıcılığına büyük bir darbe vuracağı tartışmasızdır.
  • Hiçbir devlet desteği olmamasına rağmen gün geçtikçe gelişen arıcılık bölgenin en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Arıcılık yapılan alanlarda yapılacak operasyonlar sonucu oluşacak tahribatın giderilmesi, o alanın arıcılığa tekrar uygun hale gelebilmesi için uzun yılların geçmesi gerekmektedir.
  • Bölgedeki üreticilerin %80’i muhtelif kredi kurumlarına borçlu durumdadırlar. Bu nedenlere yerlerinden ayrılmaları kendileri açısından yıkım anlamına gelecektir.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, şehirlerde olağanüstü hal uygulandığını söyledi. Bilgen, "Bu ortamdan çıkmak ve bir an önce herkesin can güvenliğini sağlanması için ne gerekiyorsa onu yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Cenaze törenlerinde ailelerin feryadını duymazdan gelmek hiçbir siyasetçinin, hiçbir siyasi partinin hakkı değildir. Türkiye'nin güven içerisinde seçime gitmesi gerektiğiyle ilgili bir irade 23 Ağustos'ta netleşirse, önümüzdeki günlerde başka bir alternatif ortaya çıkmazsa güven ortamı içinde seçime gidilmesi konusunda üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.

Akşam saatlerinde sokağa çıkıp gösteri yapmak isteyen grupları polis gaz atarak dağıttı. Bu arada gün boyu kesik olan telefon ve internet bağlantısı akşam saatlerinde yeniden sağlandı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG