Erişilebilirlik

Güneydoğu’da Şiddet Olayları Artabilir


Başbakan Davutoğlu, Güneydoğu ziyaretinde bölgedeki çatışmaları sonlandıracak planlarını ortaya koydu. Ancak yapılacak çalışmalara rağmen bölgede şiddetin artması mümkün. Savcılar, meclisteki Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için çalışmalara başladı.

Davutoğlu ziyaretinde Mardin’i seçti ve çatışmaların sürdüğü bölgelerin onarımından bahsetti. Bölgenin önde gelenlerine seslenen Davutoğlu, PKK ile süren çatışmalardan etkilenen insanlara yönelik bir konuşma yaptı.

Terörden etkilenen vatandaşların zararlarının karşılanacağını söyleyen Davutoğlu, 10 maddelik bir eylem planını açıkladı. Planda kalkınma, evlerin tekrar inşaatı ve yerel yönetimlerle daha iyi iletişim gibi konular yer alıyor.

Ancak Davutoğlu’nun mesajı, cumhuriyet savcılarının, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için sürecin başlatılması ile baltalanmışa benziyor.

Al Monitor yazarı Kadri Gürsel, böyle bir kararın mevcut çatışmaları daha da alevlendireceği uyarısında bulunuyor. Yazar, Kürt hareketinin yasal biçimde fikirlerini ifade etmeyi engellemenin şiddet ve terörü meşru kılacağını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda öncülük etmekle kalmıyor, aynı zamanda HDP’li belediye başkanlarının da görevden alınmasını istiyor.

Uzmanlar Erdoğan ve başbakanı arasında fikir ayrılıklarının arttığını söylüyor.

Global Source Partner’dan uzman Atilla Yeşilada, bu farklılıkların AKP içindeki güç dengelerini değiştirebileceğine dikkati çekiyor.

Yeşilada, güneydoğudaki savaş durmazsa parti içinde ayaklanma çıkabileceğini söylüyor. Partinin bölünme olasılığını düşük gören uzman, buna rağmen parti içindeki dengelerin Erdoğan’dan Davutoğlu’na yönelebileceğini, böylece başbakanın Erdoğan’a karşı duruşunu daha rahat sergileyebileceğini belirtiyor.

Geçen hafta eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK ile süren çatışmalardaki tavrı nedeniyle Erdoğan’ı sert biçimde eleştirmişti. Uzmanlar, Arınç’ın sözlerinin Erdoğan taraftarı medya tarafından sert biçimde eleştirilmesine rağmen, eleştirilerin AKP içinde etki edebileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG