Erişilebilirlik

Güneydoğu'da Öğretmen Uzaklaştırmaları Kaygıya Yol Açıyor


Güneydoğu'da Öğretmen Uzaklaştırmaları Kaygıya Yol Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Türkiye’de hükümetin hedefindeki 12 binden fazla öğretmen, PKK’ya destek verdikleri gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı. Bu eğitimcilerin üçte biri Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu Diyarbakır’da çalışıyor ve hükümetin sıkı tedbirlerinden endişeli.

Eğitim-Sen’in Diyarbakır bürosunda bir avukat, terörizme destek verdikleri gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan öğretmenlere danışmanlık yapıyor. Diyarbakır’da 17 bin öğretmenin dörtte birinden fazlası, darbe girişimi sonrası sıkı tedbirlerden etkilendi.

Öğretmenler, geçen yıl katıldıkları bir grevde devlet ile PKK arasındaki çatışmaların bitirilmesi için barış çağrısı yapmıştı.

Şimdi bu nedenle terörizme destek vermekle suçlanıyorlar.

Ancak Eğitim-Sen yetkilileri görevden almaların arkasında laikliği baltalama maksadı olduğu görüşünde. Eğitim-Sen’in, laikliğin garantisi olduğunu söyleyen sendika yetkilileri, üyelerine uygulanan baskıyla, eğitimin laik sistemden uzaklaştırılıp, dine dayalı bir anlayışa kaydırılmasının hedeflendiğini iddia ediyor.

Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölge, muhafazakarlığı ile biliniyor.

Bölgede Türk hükümetini destekleyen dini gruplar, laiklik yanlısı, Marksist kökenli terör örgütü PKK’ya karşı harekete geçti. Amaçları bölgede İslami düşünceyi hakim kılmak.

Türkiye’nin geri kalanında olduğu gibi Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu bölgede de daha fazla imam hatip okulu açılıyor. Ancak hükümet, öğretmenlerin görevden uzaklaştırılmasının tek gerekçesinin terörle mücadele olduğunu savunuyor.

Öğretmenlerin uzaklaştırılması ve tutuklanması öfkeyi de protestoları da artırdı. Bir çok aile çocuklarının öğretmensiz kalmasından şikayetçi. Bu uzaklaştırılmaların bölgede gerilimi artırdığına dikkat çekenler de var.

Bölgede eğitim, çatışmaların yeni cephesi olarak öne çıkmış durumda. Ateş hattında ise öğretmenler ve öğrenciler var.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG