Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs'ta Polisle Göstericiler Arasında Çatışma Çıktı


Evangelos Florakis deniz üssünde meydana gelen patlamanın ardından hasar gören nübetçi kulübesi
Evangelos Florakis deniz üssünde meydana gelen patlamanın ardından hasar gören nübetçi kulübesi

Güney Kıbrıs’ta bir deniz üssünde meydana gelen patlamadan bir gün sonra düzenlenen gösterilerde, polis ve bazı göstericiler arasında çatışma çıktı.

Patlamayı protesto etmek amacıyla düzenlenen barışçı gösteri sırasında bazı eylemciler ana gruptan ayrılarak cumhurbaşkanlığı sarayına yürüdü. Polis birkaç yüz kişiden oluşan grubu göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

Dünkü asıl gösteriye katılan binlerce Rum, Evangelos Floakis Deniz Üssü’ndeki patlamadan hükümeti sorumlu tuttu ve Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın istifasını istedi. Cephanelikte meydana gelen patlamada Kıbrıslı Rumların deniz kuvvetleri komutanı ve üs komutanı dahil, 12 kişi ölmüş, 62 kişi yaralanmıştı. Patlamada ayrıca yakındaki bir elektrik santrali hasar görmüş ve Güney Kıbrıs’ın yarısı elektriksiz kalmıştı.

Yetkililer, cephanelikteki patlamaya yakındaki çalı yangınının yol açtığını söylüyor. Cephanelikte Rum hükümetinin 2009 yılında Suriye’ye giden bir İran gemisinde ele geçirdiği silahlar bulunuyordu.

Protestocular, yetkililerin infilak eden barutu tehlikeli koşullarda saklamasından dolayı hükümeti ihmalle suçladı. Rum hükümetiyse patlayıcıların başka yere nakledilmesi konusunda Birleşmiş Milletler’e başvurduklarını, ancak yanıt alamadıklarını savunuyor.

XS
SM
MD
LG