Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs'ta Bankalar Paniksiz Açıldı


Lefkoşa'da bir banka personeli müşterilere kapıyı açarken
Lefkoşa'da bir banka personeli müşterilere kapıyı açarken

Bir haftayı aşkın kapalı tutulan Rum bankaları yeniden açılırken mevduat sahipleri kapılar önünde sakin biçimde kuyruğa girdi

Kıbrıs Rum tesiminde bankalar para çekme işlemlerine konan sıkı kısıtlamalar altında yeniden açılırken beklenen panik olmadı.

Sabah 6.00’da banka personeli göreve başladığında kapılarda uzun kuyruklar oluşmadığı , müşterilerin sakin biçimde bekledikleri görüldü. Bankalar, mevduat sahiplerinin tüm paralarını çekmesi korkusundan bir haftayı aşkın bir süredir kapalı tutuluyordu.

Maliye Bakanlığının yayınladığı karanameye göre günde en fazla 300 euro nakit çekilebiliyor ve çekler tahsil edilemiyor. Ayrıca yabancı ülkelere seyahat eden Kıbrıslı Rumlar yanlarında sadece 1,000 euro götürebiliyor.

Kıbrıs Rum Merkez Bankasının açıkladığı rakkamlara göre Euro bölgesi ülkelerinden tasarruf sahipleri Güney Kıbrıs bankalarındaki hesaplarının yüzde 18’ini bugüne kadar elektronik olarak çekti.

Güney Kıbrıs bankalarındaki toplam özel sektör mevduatının geçen ay yüzde2,2 azalarak 46,4 milyar euroya indiği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada 13 milyar dolarlık kurtarma planını savunarak, mali kısıtlamaların sadece bankalardan yüklü nakit çekilmesini önlemek için uygulanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, bu kısıtlamaların kısa süre yürürlükte kalacağını da belirtti.

Anlaşmaya Brüksel’de Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiyades ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF yetkilileriyle yapılan son dakika pazarlığında varıldı. Varılan anlaşmaya göre Laiki bankası kapatıldı, 130 bin dolar ve altındaki tasarruf mevduatı daha güçlü olan Kıbrıs Bankasına aktarıldı.
Rum parlamentosu geçen hafta tüm tasarruf hesaplarından vergi alınması planını büyük bir çoğunlukla reddetmişti.

Güney Kıbrıs’ın 13 milyar dolarlık yardımı alabilmesi için 7,5 milyar dolar lık kaynak yaratması gerekiyordu. Eğer bu anlaşma sağlanmasaydı, Güney Kıbrıs Euro bölgesini terketme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya'nın ardından ülkenin iflasını önlemek için milyarlarca dolarlık kurtarma paketine ihtiyaç duyulan beşinci Euro bölgesi ülkesi oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG