Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs Krizi Rus Yatırımcıları Sarstı


Güney Kıbrıs Krizi Rus Yatırımcıları Sarstı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Rusya’daki büyük şirketler Güney Kıbrıs’taki banka krizini yakından izliyor.

Yıllardır Güney Kıbrıs’taki inşaat şirketleri Ruslar’ın adaya yatırım yapmasını teşvik ediyor. On yıldan kısa bir sürede 40 bin Rus Güney Kıbrıs’a taşınırken, Ruslar şimdi nüfusun yüzde 5’ini oluşturuyor.

Güney Kıbrıs’ın Ruslara çekici gelen tarafı sadece Moskova’nın soğuk kışlarından kaçıp tadını çıkardıkları Akdeniz güneşi değil.

Güney Kıbrıs, Ruslar için düşük vergi oranları, bunaltmayan kontrollar ve Euro bölgesi güvenliği anlamına geliyor.

Moskova’nın yeni işyeri bölgesindeki gökdelenlerin çoğu boşken, Ruslar’ın Güney Kıbrıs bankalarında 32 milyar dolar parası var.

Güney Kıbrıs, ekonomisi kendisininkinden 75 kat büyük olan Rusya’nın en büyük dış yatırımcısı.

Skype’tan konuştuğumuz New York Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Profesör Mark Galeotti, Ruslar’ın para hareketlerini inceliyor: “Güney Kıbrıs her türlü suçla ilgili kirli paranın geldiği bir merkez. Ayrıca Ruslar için vergi kaçırmayı kolaylaştırıyor. Rus oligarşisi için Güney Kıbrıs çok önemli.”

Rus milyonerleri için, Güney Kıbrıs en az vergi ödemek için kilit bir ülke.

Güney Kıbrıs’ın karanlık kişiler için güneşli bir cennet olması geçtiğimiz hafta International Herald Tribune gazetesinde karikatür olarak yayınlandı. Karikatür, kara para aklama ve yasadışı parayı yasallaştırmayla ilgiliydi.

Profesör Galeotti’ye göre Güney Kıbrıs, Rusya’nın yeni orta sınıfı için de güvenli bir bankacılık cennetiydi: “Birçok kişi, Güney Kıbrıs’ın bronzlaşmanın yanında güvenlik de sağlayabileceğine inanıyordu.”

Bütün bunlar, Güney Kıbrıs’taki bankacılık krizi ve 130 bin doların üzerindeki her yatırım için yüzde 40’lık vergi oranı koşuluyla sona erdi.

Ruslar, kararı Rus bayrakları ve pankartlarla protesto etti.

Moskova’daki Evans Emlak Şirketi’nin yöneticisi Maxim Mokeyev’e göre, Ruslar bu vergiyi düşmanca bir hareket olarak görüyor: “Bunu çok kişisel algıladılar. Bu güvenin kaybolması anlamına geliyor, çünkü yatırılan paranın yüzde 40’ına el konuldu.”

Ruslar, döviz kontrollarının yıllarca sürebileceğine inanırken, zenginler paralarını bir an önce çekmeye çalışıyor.

Maxim Mokeyev, “Saat başı sefer yapan Güney Kıbrıs uçakları, Rus işadamlarıyla dolu. İş adamları bağlantılarını kullanarak, ellerinden gelen her şeyi yapıp, paralarını çekmeye çalışıyor,” diyor.

Mokeyev, Güney Kıbrıs’taki yazlık ev fiyatlarının, Rus alıcıların uzak durmasıyla yüzde 50 oranında düşmesini bekliyor: “Güney Kıbrıs, yatırımcıların güvenini tamamen kaybetmiş durumda”

Güney Kıbrıs Rus turistler için hala bir cennet olabilir ancak Rus yatırımcılar için artık cazip değil.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG