Erişilebilirlik

Kıbrıs’ın Bankacılık Sistemi Kurtarılabilir mi?


Güney Kıbrıslı parlamento üyeleri, 7,5 milyar dolarlık kaynağı garanti altına almak için AB’nin belirlediği tarih olan Pazartesi gününe kadar farklı önerileri değerlendiriyor

Güney Kıbrıs’ta parlamentoda bankacılık sistemini kurtarmak için Avrupa Birliği’yle görüşmeler devam ederken hükümet, bu konunun ülkenin geleceğini belirleyeceğini söylüyor.

Hükümet sözcüsü Hristos Stilyanides parlamentoya yaptığı konuşmada ülkenin kurtarılması gerektiğini söyledi. Sözcü konuşmasında önlerindeki birkaç saatin, ülkenin geleceğini belirleyeceğini ve herkesin sorumluluk sahibi olması gerektiğini söyledi.

Güney Kıbrıslı parlamento üyeleri, 7,5 milyar dolarlık kaynağı garanti altına almak için AB’nin belirlediği tarih olan Pazartesi gününe kadar farklı önerileri değerlendiriyor. Bu tarihe kadar bir karar çıkmaması durumunda bankalara sağlanan acil fonlar durdurulacak. Alacaklı ülke ve kurumlar Kıbrıs’ın 13 milyar dolarlık kurtarma paketine ön koşul olarak bu ülkenin de kaynak yaratmasını istiyor.

Eğer bir çözüm bulunamazsa Güney Kıbrıs borç yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelebilir ve 17 üyelik Euro bölgesinden çıkmaya zorlanabilir.

Ülke en azından bir bankayı tekrar yapılandırmayı planlıyor. Kilit bankalardan biri olan Laiki, sorunun çözümü için Merkez Bankası ile beraber 130 bin Euro’dan fazla olan sigortasız banka hesaplarından ek mevduat vergisi alınması fikrini önerdi.

Mevduat sahipleri bu fikre karşı çıkarken parlamento da birikimlerin vergilendirilmesi fikrini büyük bir çoğunlukla reddetti. Büyük hesapların üzerinden alınacak yeni vergi, bu vergi cenneti ülkeye paralarını taşımış birçok zengin Rus’u yakından ilgilendiriyordu.

Güney Kıbrıs Rusya’dan da yardımını artırmasını istedi. Rusya öncelikle bu talebi reddetti. Ancak sonradan Başbakan Dimitri Medvedev, Güney Kıbrıs’ın öncelikle AB’yle uzlaşmaya varması durumunda yardım eli uzatabileceklerini söyledi. Medvedev Güney Kıbrıs’ın bir AB ülkesi olmasına rağmen Rusya’nın ülkede ekonomik çıkarları olduğunu, ülkeye daha önceden de borç vererek destek olduklarını ve ülkenin Avrupa ile bir uzlaşmaya varması durumunda tekrar bir yardımın gündeme gelebileceğini bildirdi.

Bu arada adanın güneyindeki bankalar panikleyen yatırımcıların hesaplarından büyük meblağlar çekmelerini engellemek amacıyla Salı gününe kadar kapalı bulunuyor. Ancak huzursuz mevduat sahipleri bankamatiklerden sınırlı oranlarda para çekebiliyor.

Güney Kıbrıs bir uzlaşmaya varılması durumunda elde edeceği yardımı, bankaları desteklemek için kullanmayı planlıyor. Ülke bankaları Yunanistan’daki ekonomik durumla bağlantılı olarak düşen devlet bonolarına yaptıkları yatırımlardan büyük zarar görmüş durumda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG