Erişilebilirlik

Kürt Siyasilere Dava


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” ve 41 kez “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla dava açıldı.

Kışanak hakkındaki 21 sayfalık iddianamede, Kışanak’ın milletvekili olduğu dönemde katıldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart Nevruz kutlamaları, çeşitli mitingler ve 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları, Belediye Başkanı olduktan sonra Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Şırnak'ta sokağa çıkma yasakları, Suruç katliamı ve mitinglerde toplam 41 kez “Terör örgütü propagandası yapma” suçunu işlediği belirtildi.

Kışanak hakkında, 230 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Hakkındaki iddianame, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Kışanak önümüzdeki haftalarda hakim karşısına çıkacak.

Bir dava da Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili İdris Baluken hakkında açıldı. Dava Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açıldı. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan Baluken hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş imzası ile yapılan yazılı açıklamada, "Şüpheli hakkında 18/11/2016 tarihinde, ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma’, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’, suçlarından Bingöl 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne kamu davasının açıldığı, iddianamenin mahkemece kabul edildiği, Bingöl 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce, şüpheliye isnat edilen suçların bir kısmının Diyarbakır ilinde gerçekleşmesi ve şüpheli ile ilgili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri’nde açılmış kamu davalarının olması nedeniyle bu kamu davaları ile dosyanın birleştirilmesi için yetkisizlik kararı verilerek dosya Diyarbakır terör suçlarında yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiştir." denildi.

Baluken Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG