Erişilebilirlik

Gül:Suriye'ye Bölge Dışı Askeri Müdaheleye Karşıyız


BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan Kahire'de
BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan Kahire'de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’nın Suriye’ye bölge dışı ülkelerin askeri müdahelede bulunmasına karşı olduğunu açıkladı.

Gül, bu açıklamayı Tunus’u ziyareti sırasında yaptı.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan da, Suriye’de krizin askeri boyutunu arttırmanın durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Annan, Kahire’de yaptığı açıklamada yabancı askeri güç kullanımının çözüm getireceği görüşünün yanlış olduğunu ve krizi daha geniş bir bölgeye yayacağını belirtti.

Annan, bu açıklamaları Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi’yle görüşmesinden sonra yaptı. BM eski Genel Sekreterinin Annan’ın bu hafta sonunda Suriye’ye geçmesi bekleniyor.

Öte yandan Suriye Petrol Bakan yardımcısı görevinden istifa ederek muhalefete katıldığını açıkladı. Bakan Yardımcısı Abdo Hüsamettin, YouTube video paylaşım sitesine gönderdiği video mesajda hükümeti Suriye halkına “keder ve üzüntü dolu bir yıl” yaşatmakla suçladı.

Abdo Hüsamettin, videosunda kendi çalışma arkadaşlarına da seslenerek, “batan gemiyi terk etmeleri” çağrısında bulundu. Hüsamettin, Suriye’de ayaklanmaların sürdüğü son bir yıl içinde¬ hükümetten çekilen en üst düzey yetkili oldu.

Muhalefeti temsil eden Suriye Ulusal Konseyi’nin lideri, Abdo Hüsamettin’in istifa kararını kutladı ve diğer yetkililere de kendisine katılma çağrısı yaptı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Valerie Amos, Şam’da temaslarını sürdürüyor. Dün gazetecilere Humus’un Baba Amr semtine yaptığı ziyareti değerlendiren Amos, kentin bazı yerlerinin tamamen yerle bir olduğunu söylemişti. Dün Baba Amr’da yerel Kızılay ekibiyle 45 dakika geçiren BM yetkilisine direnişçilerle görüşme izni verilmedi.

Şam hükümeti bir aydır bombalanan Baba Amr’a yabancı gazeteci ve görevlilerin girmesine izin vermiyor.

XS
SM
MD
LG