Erişilebilirlik

Gülen’in İadesi İçin Beyaz Saray’a Verilen Dilekçe Yüz Bin İmzaya Ulaştı


Amerika’da yaşayan Türklerin sosyal medya aracılığıyla başlattıkları Obama yönetimine, Gülen'i iade çağrısının yapıldığı dilekçenin dikkate alınması için gereken sayıya ulaşıldı.

Beyaz Saray'ın “we the people” bölümünde başlatılan kampanyada yer alan dilekçeyi yüz bini aşkın kişi imzaladı.

Başkan Barack Obama’nın, imza kampanyasında yer alan dilekçeyi incelemeye alması için alt sınır olan yüz bin kişiye 30 günlük sürenin bitmesine bir hafta kala ulaşıldı.

İmzaya açılan dilekçede,“15 Temmuz günü, Türkiye'nin meşru ve demokratik yoldan seçilmiş hükümetini devirmek için bir darbe girişiminde bulunuldu. O zamandan beri, faillerin Fethullah Gülen'e ve onun FETÖ terör örgütüne hizmet eden küçük bir asker grubu olduğu ortaya çıktı. Türkiye, Ortadoğu'daki en güvenilir ve uzun süreli müttefikimiz olmuştur. Gülen ise Türkiye'deki müttefiklerimiz tarafından terörist olarak sınıflandırılmıştır. ABD olarak demokratik olarak seçilmiş yetkililer ve hükümetler ile çalışması için başkanımızı ve hükümetimizi ikna etmeye lütfen yardım edin” ifadeleri yer almıştı.

‘Dilekçenin Obama’ya sunulması için yeterli imzaya ulaşıldı’

Sosyal medya aracılığıyla Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayınlanan dilekçenin imzalanması için kampanya başlatan ABD’deki Türklerin, 15 Temmuz darbe girişimi ardından kurduğu ‘Türkiye Platformu’ temsilcileri konuyla ilgili New York’ta bir basın toplantısı düzenledi.

‘Türkiye Platformu’ temsilcileri, “Amerika’da yaşayan Türk toplumu ve dostları, Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan bu cunta kalkışmasına anında tepki verdi. İlk günden itibaren, Times Meydanı’nda, New York Türk Konsolosluğu’nun önünde, Washington’da Beyaz Saray önünde ve Gülen’in Pennsylvania eyaletinde bulunan evinin önünde protesto gösterileri düzenledi” diye konuştular.

‘Başkan Obama’dan yüreğimize su serpecek bir açıklama bekliyoruz’

Platformun basın sözcüsü Cahit Oktay, “Önümüzdeki günlerde dilekçemizin Başkan Obama tarafından okunacağını ümit ediyor ve kendisinden Türk Amerikan toplumunun yüreğine su serpecek bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Aynı zamanda bu ülkenin de vatandaşları olan Türk-Amerikalılar olarak, Başkan Obama’ya ve Amerikan adli yetkililerine de şöyle sesleniyoruz: Yarım asırdan fazladır, NATO üyesi olan Türkiye ile Amerika arasında ilişkilerin yıpranmasını, en çok, iki ülke arasında köprü vazifesi gören bizler istemeyiz. Türkler, Amerika’ya olan dostluğunu 1950’lerde Kore’de gösterdiği kahramanlıklar ve verdiği şehitlerle ispatlamış bir millettir” dedi.

‘Amerikalı Türkler üzgün’

Oktay,“Kahraman Türk askeri, NATO bünyesinde iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda her daim göreve koşmuştur. Söz konusu dilekçemizde de belirtiğimiz üzere, Türk milletinin canına, malına, milli iradesine kast eden ve milli iradenin temsil en yüksek temsil mekanı olan Türkiye Büyük Millet Meclisini, tarihte hiç yaşanmadığı üzere, teröristlerin kaçırdığı uçaklarla bombalayan bu hainlerin ele başı Fetullah Gülen’in Türk adaletine teslim edilmesini talep ediyoruz. Deliller apaçık ortada iken ve her yeni gün yeni bir delil ve itiraflar ile bu kalkışmanın arkasında olduğu gerçeği apaçık ortada iken, FETÖ örgütü liderinin Amerikan topraklarında güvenli bir limanda olmanın rahatlığı içerisinde, hiçbir şey olmamış gibi, yaşamına devam ediyor olması Türk Amerikalıları derinden üzüyor” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG