Erişilebilirlik

Gülen: ‘Erdoğan Otoriterliğe Doğru Gidiyor’


Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimini planlayıcısı olmakla suçladığı Fethullah Gülen, hakkında çıkarılan tutuklama kararını kınadı.

ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen, yayınladığı açıklamada "Türkiye'de adalet sisteminin bağımsız olmadığı iyi bir biçimde belgelendi. Bu tutuklama kararı, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın demokrasiden uzaklaşarak otoriterliğe doğru ilerleyişinin bir başka örneğidir" ifadesini kullandı.

Gülen ayrıca, "Türk mahkemesince verilen tutuklama kararı benim statüm ya da görüşlerimi değiştirmiyor" dedi.

Türk hükümeti, Erdoğan’ın geçmişte müttefiki olan Gülen’i, ordudaki destekçileri aracılığıyla darbe girişimini planlamakla suçluyor ve ABD’nin Türkiye’ye iade etmesini talep ediyor. Ancak Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’den ABD’ye henüz resmi bir başvuruda bulunulmadı.

Fethullah Gülen ise, darbe girişiminden önceden bilgisi olduğu ya da müdahil olduğu iddialarını yalanlayarak 15 Temmuz darbe girişimini kınadığını açıklamıştı.

Ankara Ticaret Odası üyelerine seslenen Erdoğan, ‘eli kanlı kurumlar’ olarak nitelediği Gülen hareketinin tüm iş bağlantılarını kesme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: 'FETÖ'ye giden her kuruş, bu millete sıkılmak üzere namluya sürülmüş mermidir.'

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ordu, yargı ve eğitim kurumlarında görevli memurlar ve özel sektör çalışanlarının da aralarında bulunduğu 60 binden fazla kişi görevden alındı ya da haklarında soruşturma açıldı. Yaşananlar, Erdoğan’ın bu olayı kendisine karşı olanları susturma girişimi olarak kullandığı yönündeki endişeleri arttırdı.

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, uçak, helikopterler ve tanklardan açılan ateşler sonucu en az 270 kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG