Erişilebilirlik

'Gülen Destekçileri Başka Ülkelerde de İzleniyor' İddiası


Peter Pilz
Peter Pilz

Avusturyalı bir parlamenter Türkiye’nin Gülen’e yakın örgütlerle ilgili yürüttüğü istihbarat faaliyetlerinin yalnızca Almanya’yla sınırlı olmadığını iddia etti. Yeşiller Partisi milletvekili Peter Pilz bu yönde eline geçen belgeleri gazetecilerle paylaştı.

Pilz, muhabirlere Türkiye’nin Kosova’dan Japonya’ya, hatta Avustralya’ya kadar 35 ülkedeki konsolosluklar ve büyükelçiliklerden Ankara’ya gönderilen resmi yazışmaları gösterdi.

Ülkelere dayanarak Gülen tarafından desteklenen organizasyonların tarihsel geçmişi, okulların listesi, iş ve kadınların organizasyonları, dini toplumlar, medya kuruluşları ve bağımsız kuruluşlar yazışmalarda yer alıyor. Bazıları isimler, adresler ve kişisel bilgilerin ayrıntılarını içeriyor.

Avusturya İçişleri Bakanlığı yetkilileri son belgeleri görmediklerini, ancak Pilz tarafından Avusturya ile ilgili sunulan bilgiler gerçek kabul ettiklerini kaydetti.

Pilz, belgeleri seçilmiş muhabirler karşısında Türkçe ve Almanca tercümanlar eşliğinde paylaştı. Associated Press haber ajansı orijinallerinin gerçek olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Pilz, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “diplomatik temsilciliklerin Türkiye’ye rapor ettikleri dernekler, kulüpler, camiler içeren büyük bir ağ” dedi.

Pilz, Almanya’daki güvenlik yetkililerinin kendi Türk kaynağından haberdar olduğunu kaydetti. Pilz, bunun kısmi bir liste olduğuna inandığını ve kaynağın neden bu ülkeleri seçtiğini bilmediğini belirtti.

Bazı yazışmalar tarafsız tonda, ancak hepsi değil. Belçika’daki Türk diyanet müşavirliğinden çıktığı iddia edilen notta Gülen’in cemaatinden “kanlı” diye söz ediliyor, Gülen destekçilerinin kontrol ettiği “Avrupalı Profesyonel Ağların” Avrupa Birliği kurumlarına nüfuz etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Münih’deki Türk Konsolosluğu’ndan çıkan 2014 tarihli belgede bazı Alman milletvekillerinin, belediye başkanlarının, emniyet müdürlerinin ve diğer yetkililerin desteğinden bahsediliyor. Bazıları ismen yer alıyor.

Finlandiya’daki raporda bir kişinin küçük iş adamları ile irtibattan sorumlu olduğu vurgulanıyor. Raporda adı geçen kişinin doğum yeri, Türkiye’de gittiği üniversite, eşinin adı yer alıyor. Eşinin kadınlardan sorumlu olduğu belirtiliyor.

Kosova raporunda Gülen hareketinin okullar aracılığıyla etkisini artırdığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Haşim Taçi’nin oğlunun da bu okullardan birine gittiği belirtiliyor.

Listede Almanya’da Gülen’i desteklediği belirtilen ve aralarında bir Alman milletvekilinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişinin adı geçiyor.

Bu yılın başında Almanya iç istihbaratından bir yetkili 13 imamın Gülen destekçilerinin isimlerini Diyanet’e gönderdiğini belirtmişti.

Alman İç İstihbarat Dairesi yetkilisi Burkhard Freier, Diyanet’in çalışanlarına Gülen hareketinin faaliyetlerine ilgili rapor vermesini istediğini belirtmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG