Erişilebilirlik

'Güçlü Ekonomi İçin Göçmenlik Reformu Şart'


'Güçlü Ekonomi İçin Göçmenlik Reformu Şart'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Amerikan Kongresi’ndeki bölünmüşlük göçmenlik reformunun geçmesinin önünde engel olmayı sürdürürken iş dünyası yasanın ülke ekonomisinin büyümeye devam etmesi için gerekli olduğunu söylüyor. Durum geçenlerde Houston’da bir iş kongresinde gündeme geldi

Son yıllarda dünyanın en yetenekli bazı kişilerin, Amerika’nın özel becerilere sahip H1-B vizesine yaptıkları başvurular reddedildi.

New Mexico eski valisi ve eski Enerji Bakanı Bill Richardson sistemin değişmesi gerektiğini söylüyor:

“Bu kişiler burada öğrenci vizesiyle bulunan özel yetenekli işçiler, mühendisler, bilgisayar uzmanları ve bu kişiler burada kalıp Amerikan ekonomisine katkıda bulunabilir.”

Amerika Ticaret Odası ve diğer iş kuruluşları, H1-B vizelerinin kapsamının genişletilmesini istiyor.

Ve bunu, özellikle dünyanın birçok yerinden Amerika’ya üniversite eğitimi için gelen öğrencilerin okul sonrası kalabilmelerini sağlamak amacıyla istiyorlar.

Houston’daki Precision Task Group adlı kuruluşun başkanı Massey Villareal ABD’de kalanlar için büyük iş imkanları bulunduğunu söylüyor:

“Her ay işe alacağımız kişileri bulmak için 30 bin dolar harcıyoruz. Müşterilerimiz ciddi becerileri olan kişileri arıyor ve ben de bunları bulmakta zorlanıyorum. Bulduğumda rakip firma önerdiğimiz ücrete ek olarak yılda 10 bin dolar fazla verirse onlara kaptırıyorum.”

Geçen yıl 172 bin H1-B başvurusu yapılmasına rağmen mevcut yasa ancak 85 bin vize verilmesine olanak sağlıyor.

Avukat Charles Foster Greater Houston Partnership için göçmenlikle ilgili bir görev grubunu yönetiyor:

“İşlemeyen bir sistem. Yılın yalnızca bir günü dünyanın en parlak kişileri için başvuru yapıyorsunuz, o zaman bile alma şansınız yüzde 30.”

Reform taraftarı işverenlerin birçoğu Cumhuriyetçi. Ancak partinin göçle ilgili politikasını daha muhafazakar Çay Partisi Hareketi belirliyor.

Avukat Charles Foster: “Onların kızgınlığı ve muhalefeti çoğunlukla dedikodu ve gerçeklik payı az anekdotlara dayalı. Bu kişilere gidip göçmenlik reformunun gerçekte ne anlama geldiğini anlatınca tutumları değişiyor.”

Buna rağmen muhafazakarların çoğunluğu reformun ülkeye yasadışı yollardan girenlere af anlamına geleceği gerekçesiyle değişikliğe prensipte karşı.

Demokrat Bill Richardson partisinin bu kişilere vatandaşlık yolunu açmakta haklı olduğunu söylüyor:

“Bu ülkede çalışan 11 milyon yasadışı işçiyi görünmezlikten kurtarıp onları Amerikan ekonomisinin üretken bireyleri haline getirmeliyiz.”

Kongre’deki Cumhuriyetçiler H1-B vizelerinin sayısını arttıracak bir değişikliğe destek verip, daha geniş reformu başka bir oylamaya bırakmak istiyor.

Ancak Demokratlar bunun, ülkede yasadışı yaşayan kişileri kapsayan reformun bir parçası olmasında ısrarlı.

İş dünyasının yaptığı araştırmalara göre bu çıkmaz ülkede onbinlerce iş yaratılmasının ve Amerika’nın dünya ekonomisinde daha rekabetçi bir konuma gelmesinin önünde engel oluşturuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG