Erişilebilirlik

Guantanamo Kongre’yle Obama'nın Arasını Açtı


Obama yönetiminin uzun süredir beklenen Guantanamo Üssü’nü kapama kararını açıklaması beklenirken, Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Kongre, buna engel olacak bir tasarıyı kabul etti.

Senato’dan geçen ulusal güvenlik yasa tasarısında, daha önceki yasalara benzer biçimde Guantanamo’daki terör şüphelilerinin Amerikan topraklarında hapis yatamayacakları ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, kararı “Üzücü bir biçimde statükonun devamı” olarak nitelendirdi ancak bunun hükümetin üssü kapama planını etkilemeyeceğini belirtti.

Obama’nın bazı yakın müttefikleri de ulusal güvenlik yasasını Beyaz Saray’ın konuyla ilgili amacına engel olarak görüyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun en kıdemli Demokrat üyesi Ben Cardin, yasanın belli sınırlamalar getirdiğini söylerken “Kalan tutuklularla ilgili ne yapılacağına karar vermek zor olacak,” diye konuştu.

Başkan Obama’nın Guantanamo’nun kapatılacağını vaadiyle başkan olmasının üzerinden 7 sene geçti. Hükümet, serbest bırakılması tehlikeli görülen onlarca tutuklunun hapsedilmesi için birkaç yüksek güvenlikli hapishaneyi gözden geçirdi.

Ancak, Cumhuriyetçi Senatör Orrin Hatch, Senato üyelerinin böyle bir kararla ilgili ciddi endişelerinin olduğunu söylüyor.

Diğer bir Cumhuriyetçi, Senatör Ron Johnson da “Ben Guantanamo’ya gittim. Birinci sınıf bir tesis. Ülkemize büyük zarar vermeye kararlı bu bireyleri başka nerede tutabiliriz?” diye konuştu.

11 Eylül saldırılarından sonra kurulan Guantanamo hapishanesindeki mahkum sayısı 800’ü aşarken bugün 100 civarına düştü.

Ekim sonu itibariyle Guantanamo'da şu an 113 mahkum bulunuyor
Ekim sonu itibariyle Guantanamo'da şu an 113 mahkum bulunuyor

Obama yönetimi ve Demokrat Kongre üyeleri, hapishanenin Amerika’nın uluslararası prestijine zarar verdiğini ve terör gruplarının yeni üye kazanmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Demokratlar, maksimum güvenlikli hapishanelerde kalan tutukluların herhangi bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturmayacağını belirtiyor.

Yönetim Guantanamo ile ilgili planlarını açıklamaya hazırlanırken, Obama’nın, ulusal güvenlik yasasına onay vermesi bekleniyor. Ancak imza sonrasında konuyla ilgili bir kararname yayınlarsa önümüzdeki günlerde yürütme ile yasama arasında yeni bir mücadele kaçınılmaz gibi görünüyor.

Yasada kullanılan dilin yasaklayıcı olduğunu kabul eden Demokrat Senatör Dianne Feinstein, buna rağmen Obama’nın, yasanın dilini kabul etmediğini belirterek imza verebileceğini söylüyor.

Feinstein, bundan önce de birçok başkanın bu tür yöntemlere yüzlerce kez başvurduğunu hatırlatıyor.

Bazı siyasetçiler, Guantanamo Hapishanesi’nin George W. Bush’un başkanlık kararnamesiyle kurulmuş olduğunu da hatırlatıyor. Bu siyasetçiler, tutukluların başka yere nakledilmesi durumunda, tesisin yine bir başkanlık kararnamesiyle kapatılabileceğini belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’yle görüşen Demokrat Senatör Chris Coons, güvenlik açısından bakıldığında, bazı tutukluların Amerika topraklarına getirilmeden Guantanamo’yu kapatmanın kabul edilir bir yolu olmadığını söyledi.

Geçen hafta kendisine yöneltilen bir soruya karşılık Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Guantanamo’yla ilgili bir başkanlık kararı çıkıp-çıkmayacağı konusunda kesin bir cevap vermekten kaçındı.

Cumhuriyetçiler Obama’nın kendi başına hareket etmesine karşı çıkıyor.

Orrin Hatch, Başkan Obama’yı, başkanlık kararlarını kullanılmaması gereken şekilde kullanmakla suçladı.

Senatör John McCain de Obama’nın böyle bir karar alabileceğini çünkü artık anayasaya saygı duymadığını ifade etti.

Senatör Feinstein, hükümetin ne önerdiğini görmek istediğini belirtti ve gerekli olanın bir plan olduğunu, elde bir plan olunca kurguların ortadan kalkacağını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG