Erişilebilirlik

Guantanamo’dan İki Transfer Daha


ABD Savunma Bakanlığı, Guantanamo’da tutuklu olan iki mahkumu, Sırbistan’a gönderdi.

Tacikistan vatandaşı Muhammadi Davlatov ve Yemen vatandaşı Mansur Ahmad Saad al-Dayfi’nin, 6 bakanlığın oybirliğiyle transferine karar verildiği açıklandı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Davlatov ve El-Dayfi’nin 14 yıldır Küba’daki Guantanomo Üssü’nde tutulduğunu açıkladı. 2 ismin gönderilmesiyle, tutukevinde 76 kişi kalacak.

Dün de bir başka Yemenli tutuklu İtalya’ya gönderilmişti. Gelecek haftalarda da onlarca tutuklunun farklı ülkelere gönderilmesi bekleniyor.

Son transferler, Obama’nın üsteki tutuklu sayısını azaltma girişiminin bir parçası. Başkan Obama, görev süresinde Guantanamo’nun kapatılacağını vaat etmişti. Obama bazı tutukluları da ABD içinde farklı cezaevlerine göndermek istemiş, Kongre ise buna karşı çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tutukluları kabul eden Sırp hükümetine teşekkür etti. Kerry, "Sırbistan’ın bu insani jesti, küresel sahnedeki liderliğiyle tutarlıdır” dedi.

Guantanamo hapishanesi, 2002’de George W. Bush döneminde açıldı. Guantanomo’da ABD’nin Afganistan işgali sonrası yakaladığı El-Kaide ve Taleban bağlantılı şüpheliler tutuldu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG