Erişilebilirlik

Grup Evler Engellilere Normal Yaşam İmkanı Sunuyor


Grup Evler Engellilere Normal Yaşam İmkanı Sunuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
Linki indirmek için
Araştırmalara göre, Amerika’da nüfusun yaklaşık üçte biri engellilerden oluşuyor. Bunların çoğu ailesiyle yaşıyor. Ailesi olmayanlar içinse farklı seçenekler var ve bunlardan biri “grup ev” uygulaması. Bu evler, engellilerin olabildiğince normal bir hayat yaşaması için tasarlanmış. Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’nden Tala Hadavi grup evlerden birini ziyaret etti.

Bu beş kişi, birçok ailenin yaptıklarını yapan, sıradan bir aile görüntüsü veriyorlar. Ancak gerçekte kan bağları yok. İçlerinden dört tanesi engelli. Amber Kimball da onlarla yaşayan yardımcıları: “Bunu bir iş gibi görmüyorum. Onlar benim ailem gibi. Burada yaptıklarımın aynısını annem, babam için de yapardım.”

Ama bu ev farklı. Burası gelişim özürlülerin yaşadığı bir “grup ev”. Evin normal görünmesi, aslında evleri işleten Bello Machre firmasının amacına ulaştığı anlamına geliyor. Evde, bu tavandan asma taşıyıcı gibi, pek çok ileri teknoloji tasarımı kullanılmış. Konut sakinlerinden Eric, bu taşıyıcı sayesinde çok daha kolay yer değiştirebildiğini söylüyor: “Eskiden yer değiştirmem daha uzun sürüyordu çünkü beni sandalyeden kaldırmak için havaya kaldırmaları gerekiyordu. Ayaklarım her seferinde sandalyenin köşesine takılıyordu.”

Tavandan asma taşıyıcı Amber’ın işini de kolaylaştırmış. 8 aylık hamile olmasına rağmen, Eric’i tek başına kaldırabiliyor.

Bu, Bello Machre’nin, 54 grup evinden sadece bir tanesi. Bello Machre, İskoç dilinde “Kalbimin Evi” demek. Kar amacı gütmeyen kuruluşun yıllık bütçesiyse 13 milyon dolar.

Bello Machre’nin amacı engelliler için olabildiğince normal bir hayat sağlamak. Hafif derecede zihinsel engelli olan Stanley, 18 yıldır Bello Machre evlerinde yaşıyor. Kardeşi Dwight onu sık sık ziyaret ediyor: “Evde babamla yaşarken, çöpü atmaya, gazete ve mektupları almaya yardım ediyordu. Burada da aynı şeyleri yapıyor.”

Kadrolu ekibin dışında, Bello Machre’ye destek veren, Kyle Hines gibi gönüllüler var: “Engelli olan bir kimsenin, normalde yapamayacağı şeyleri yapmasına gönüllü olarak yardım etmek harika bir duygu.”

Bello March, grup evlerde yaşayanlara mümkün olduğunca normal bir hayat sağlarken, toplum içinde de aktif olmalarına yardım ediyor. Robert Ireland, firmanın yöneticisi. Ireland, “Engelli insanlar toplumun gerçek bir parçası. Sadece birbiriyle veya yardımcılarıyla değil, komşularıyla ve toplumun diğer üyeleriyle de ilişki kurabilmeli,” şeklinde konuşuyor.

Örneğin Eric bir mağazada çalışıyor: “11 yıldır çalışıyorum ve iyi para kazanıyorum.”

İyi para kazanmak Eric’e özgüven kazandırıyor. Ve bu özgüveni ev arkadaşlarıyla paylaşmak Bello Machre ailesini daha da yakınlaştırıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG