Erişilebilirlik

Greyfurtun Yan Etkilerine Dikkat!


Amerika’nın Sesi’nden Jessica Berman’a göre, 2008 ve 2012 yılları arasında greyfurt tüketildiğinde yan etkileri ortaya çıkan reçeteli ilaçların sayısı 17‘den 43’e yükseldi. Araştırmacılar, bu süre içinde her yıl greyfurtla sağlık tehlikesi yaratan bir etkileşime giren 5-6 yeni ilacın piyasaya sürüldüğünü söylüyor.

Greyfurtun içinde bulunan ve CYP23A4 olarak tanımlanan bir enzim mide-bağırsak yollarında bazı ilaçlarla etkileşime girerek bu ilaçların ya etkilerini azaltıyor ya da ilaçların kan dolaşımındaki etkisini tehlikeli seviyelere çıkarıyor.

Greyfurtla etkileşime giren ilaçlar arasında kolesterol ve tansiyon düşürücü ilaçlar da var.

Kanada’daki Lawson Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nden klinik farmakolog David Bailey, birçok ilaç firmasının, ürünlerinin üzerindeki etiketlere greyfurtla etkileşime ilişkin uyarılar koyduğunu, ancak birçok doktorun bu uyarıların farkında olmadığını söylüyor: ”Etiketlerin üzerindeki uyarı bilgilerinin doktorlara erişmesi gerekiyor. Bu şekilde doktorlar ilaçların doğru kullanımını sağlayabilirler.”

Greyfurt suyuyla etkileşime girebilecek ilaçların hepsi ağızdan alınıyor. David Bailey, ilaçlar içildikten sonra aktif içeriğin sadece küçük bir kısmının kana karıştığını söylüyor. Ancak uzman, greyfurt tüketilince midede CYP23A4 enzimiyle etkileşim nedeniyle ilaçların etkin maddelerinin seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaşabileceğine dikkati çekiyor. Bailey şunları söylüyor: ”Sözkonusu olan litrelerce değil sadece normal miktarda tüketilen greyfurt suyu. Ancak yine de kana karışan ilaç miktarı zehirleyici olabilecek seviyeye yükselebiliyor.”

Bailey’e göre greyfurt yendikten ya da suyu içildikten uzun süre sonra bile etkileşime giren bazı ilaçlar mide-bağırsak kanaması, solunum durması ve ani ölüme yol açabiliyor.

Uzman, hastaların doktor ya da eczacılarına ilaç kullanırken greyfurt tüketmenin zararlı olup olmayacağını sormalarını tavsiye ediyor.

David Bailey ve ekibinin greyfurt ve ilaç etkileşiminin zararlarıyla ilgili araştırmasının sonuçları Kanada Tıp Derneği’nin dergisinde (Canadian Medical Association Journal) yayınlandı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG