Erişilebilirlik

Green Card/Yeşil Kart Alma Sürelerindeki Değişiklik Sürecek mi?


Yeşil Kart Örneği
Yeşil Kart Örneği

Amerika’da daimi oturma ve çalışma hakkı sağlayan Green Card (Yeşil Kart) Amerika’da yaşayan ya da yaşamak isteyen milyonların hayali. Green Card başvurularına, bu başvuruların sürelerine dair düzenlemeler zaman zaman değiştiriliyor. Bu değişikliklerin kulaktan kulağa yayılması ve yanlış bilgilendirme nedeniyle binlerce kişi kendilerini yanıtsız sorularla boğuşurken bulabiliyor.

İşte yine böyle bir duruma, green card sahiplerinin eşlerinin kart alma sürelerine dair yaşanan son gelişmelere dair bir uzmanla, Amerika’da çalışan avukat Arda Beşkardeş’le görüştük.

Green Card/Yeşil Kart’ı almanın birkaç değişik yolu var. Bunlardan birisi işveren vasıtasıyla; bir diğeri “lottery” (Piyango/Çekiliş) yoluyla çıkması; birisi siyasi ve özel durumlar ve en çok yaygın olanı da bir aile ferdinin sponsor olması. İşte en yaygın yöntem olan bu son kategori Amerika’daki Türk göçmenleri de en çok ilgilendiren konulardan biri. Bu kategoride de her zaman bir hiyerarşi söz konusu oluyor. Örneğin kişi Amerikan vatandaşlığını almışsa birinci derece aile fertleri (eş, 21 yaşın altındaki çocuklar ve anne babalar) için Yeşil Kart alma süreci çok hızlı ilerleyebiliyor.

Ancak kişi hala Yeşil Kart sahibi ancak vatandaşlık hakkı elde etmemiş ise aile fertlerinin Yeşil Kart sahibi olması yıllarca sürebiliyor. Bunun en temel nedeni her kategoride her yıl belli sayıda kartın verilmesi. En çok yığılma olan kategorilerden birisi de işte bu Yeşil Kart sahiplerinin eşlerini kapsayan başvurular…

Son aylarda Amerika’daki Türk toplumunun en çok konuştuğu konulardan birisi de işte bu. Kulaktan dolma bilgiler ya da eksik bilgilendirme sonucu Yeşil Kart bekleme süreleri hakkında bilgi almak isteyen Türkler çoğu zaman sonuca ulaşamıyor. Bu konuyu, yani bekleme sürelerindeki değişiklik ve beraberinde yaşananları deneyimli bir isme, halen New York’ta yaşayan ve çalışan avukat Arda Beşkardeş’e sorduk:

“Mesela bugün yeşil kart alan birisi yarın evlenirse eşini getirmek ya da burada tutmak için başvuru yapması gerekiyor. Bu başvuruyu yaptığı zaman eğer o yıl içerisinde normalden fazla başvuru geldiyse ve o yılın kotaları dolduysa baya bir bekleme süresi olabiliyor. Bu bekleme süreleri en son bu sene bahar gibi 4-5 sene kadardı. Yani 4-5 sene önce başvuru sürecini başlatmış olan kişiler ancak eşlerine yeşil kart alabiliyordu. İnanılmaz bir bekleme süresi olduğu için ve yeşil kart sahipleri zaten beş yıl içerisinde vatandaş oldukları için biraz mantıksız ve gereksiz bir yol haline geliyordu. Kimse bunu kullanmıyordu ve vatandaş olmayı bekliyordu. Vatandaş olduklarında da hiç bekleme süresi olmadan eşlerine yeşil kart alıyorlardı.”

Ancak Beşkardeş, Haziran ayından sonra bu bekleme sürelerinin erimeye başladığını yani kısaldığını vurguluyor. Beşkardeş bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Erimeye başlamasının nedeni şu: Zamanında af yasası nedeniyle bir yığılma olmuştu. Af yasasındaki başvuruların çoğu aradan çıktı. O nedenle çok hızlı bir şekilde 2005’te olan, 5 senelik bekleme sıraları 2007’ye ve 2008’e atladı. Ağustos ayı gibi 2010’un şubatında başvuru yapanlar yeşil kartlarını alabilir hale geldiler. Yani bir anda 5 yıllık bekleme süresi 6 aya indi.”


Arda Beşkardeş, bu yüzden Yeşil Kart sahiplerinin vatandaşlığı beklemek yerine eşleri için karta başvurmaya başladıklarını belirtiyor. Aralık’ta yayınlanan vize bülteninde 1 Ağustos 2010’a kadar başvuru yapanların Yeşil Kartlarını almak için son başvurularını yapıp çalışma izinlerini alabildikleri belirtiliyordu. Ancak birçok Türkü sevindiren bu haber ne yazık ki daha herkes durumu kavrayamadan Ocak ayındaki bültenle değişti. Beşkardeş, Amerikan hükümetinin son yayınladığı bültenle bekleme sürelerinde 2008’e dönüldüğünü söylüyor:

“Yani herhalde Dışişleri Bakanlığı artık yeterince başvuru aldık Haziran’la Aralık arasında şimdi bunu 2008’e geri çekelim dedi. Tahminim bahara, yaza doğru tekrar hızlanmaya başlayıp yeni vize sayıları belli olduğu zaman tekrar güncellenmeye başlayacak. Bahara, yaza doğru diyorum çünkü bu vize sayıları Amerika’nın her mali yılında açıklanıyor. Amerika’nın mali yılı 1 Ekim’de başlıyor. 1 Ekim’den 3-4 ay önce de kotaları açmaya başlıyorlar. Herhalde Nisan-Mayıs gibi değişmeye başlayacak takvimdeki tarihler.”


Amerika’daki yasal göçmenlerin en büyük sıkıntılarından birisi kulaktan dolma bilgiyle hareket etmeleri. Türkler de bu durumun dışında kalmıyor. Beşkardeş, bu şekilde alınan bilgilerin riskine dikkati çekiyor:

“Burada şehir efsaneleri oluyor. Halkımızda kulaktan kulağa oyunu çok yaygın. Bu süreç başladığı zaman “Artık kanun değişikliği oldu, Yeşil Kart sahipleri eşlerine Yeşil Kart alabiliyormuş” söylentisi çıktı. Böyle bir şey yok. Yeşil Kart sahipleri zaten her zaman eşlerine yeşil kart alabiliyordu. Fakat 4-5 sene kadar bekleme süresi vardı. Bu bekleme süreleri eridi. Şu anda o bekleme süreleri geriye gittiği için yine çok iyi bir durum değil. Gelecek ay (Ocak 2011) nabzını tutmamız biraz daha mümkün olacak.”


Beşkardeş, bekleme sürelerindeki bu erimenin ve daha sonra sürelerin yeniden uzamasının sanıldığı gibi bir kanun değişikliğiyle olmadığını vurguluyor. Peki sürenin kısalması kimin işine yarayabilirdi?

“Belki eğer 1-2 senelik bir bekleme olacaksa ve vatandaşlarımızın Amerikan vatandaşlığını almalarına da bundan uzun süre varsa o zaman başvuru yapabilir ve belki vatandaşlıktan çok daha önce eşlerine Yeşil Kart alabilirler.”


Avukat Arda Beşkardeş, kulaktan dolma, yanlış bilgilerden sakınmanın yolunun birkaç yerden geçtiğini hatırlatıyor. İyi derecede İngilizce bilgisi olanlar için Amerikan hükümetinin konuyla ilgili sitelerine (http://travel.state.gov adresindeki Visas (Vizeler) bölümüne ya da http://www.uscis.gov/portal/site/uscis adresine) ve Amerika’daki iyi göçmenlik avukatlarına başvurmak en iyi seçenek. Beşkardeş, internetteki Türklerin oluşturduğu bilgi paylaşımı “portal”larına, forumlara başvurmanın ve buradaki tecrübeli kişilerin deneyimlerinden yararlanmanın da faydası olabileceğini hatırlatıyor.

Beşkardeş de bu tip bir paylaşım grubunda yıllardır kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan, Türk toplumunun saydığı ve güvendiği isimlerden birisi. Beşkardeş, Amerika’daki birçok yabancı ve Türk avukatın, en azından basit birkaç soruya ücretsiz yanıt verdiğini ve destek olmaya çalıştığını da hatırlatıyor.

NOT: Amerika Göçmenlik Avukatları Birliği’nin aktif üyesi olan avukat Arda Beşkardeş, New York başta olmak üzere tıp, yüksek eğitim kurumları, sanat dünyası ve üstün yetenek dalları da dahil olmak üzere göçmenlik hukukunun çeşitli dallarında tüm ülkeye hizmet veriyor.

XS
SM
MD
LG