Erişilebilirlik

Grand Canyon Turistler Kadar Sanatçıların da Uğrak Yeri


Grand Canyon Turistler Kadar Sanatçıların da Uğrak Yeri
Grand Canyon Turistler Kadar Sanatçıların da Uğrak Yeri

Amerika’da turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden biri olan Büyük Kanyon (Grand Canyon) ressam ve fotoğrafçılar için de ideal bir mekan. Arizona’daki Colorado nehri vadisindeki Büyük Kanyon öyle derin ve öyle büyük ki ressamlar bu doğa harikasını hakkıyla resmetmekte zorlanıyor.

Linda Glover Gooch resim çalışmalarına Büyük Kanyon’un güney ucunda, sabah erken saatlerde başlıyor. Önce tablosuna birkaç fırça darbesi atıyor. Yavaş yavaş manzara oluşuyor.

Binlerce turist her gün burada fotoğraflar çekerek kanyonun güzelliğinden kareler yakalamaya çalışıyor.

Linda Glover Gooch kanyonun fotoğraflarından birini model olarak kullanabilir ve Arizona’daki stüdyosundan dışarı çıkmayabilirdi. Ancak Gooch bunun gerçeği yansıtmayacağını biliyor. Gooch, "Ortamın içinde olmak, havayı hissetmek büyük fark yaratıyor. Fotoğraflar da güzel ama duygu yönü zayıf. Burada duyguyu ve ortamı ilk elden yaşamak ve bunu resme yansıtmak çok farklı." diyor.

Sanatçılar bu tekniğe basit açık hava resmi adını vermiş. Yani çevre ve değişen doğal ışık eserin duygusunu ve tonunu etkiliyor.

Büyük Kanyon Parkı polislerinden Scott Kraynak buraya en uygun sanat tekniğinin de bu tarz resim olduğunu söylüyor. Doğada değişen anı ve ışığı yakalamanın en iyi yolu bu.

Her yıl Büyük Kanyon Milli Parkı sanatçıları buraya davet ederek daha sonra satılmak üzere kanyonun resimlerini yapma fırsatı veriyor. Satılan eserlerden elde edilen gelir modern sanat eserlerinin sergileneceği bir galerinin inşası için ayrılıyor. Kraynak bir çok kişinin kanyonu önce resimlerinden tanıdığını söylüyor: "Bir çok kişi ulusal parklar için sanatın öneminin farkında değil. Buraların nasıl yerler olduğunu ilk kez herkese bu resimler gösterdi. Sanat bu doğa harikalarının korunmasını ve sevilmesini sağlıyor."

Linda Glover Gooch’un eserleri Arizona’da bir çok yerde sergileniyor.

Gooch’un eserleri koleksiyonculara doğa ve çölün güzelliklerini evlerine götürme imkanı veriyor. Doğadan esinlenerek resim yapmak Gooch’un hayatının amacı. Gooch, "Işığı tam bu noktada yakalamak istiyorum çünkü ışık o noktada en fazla 1 saat kalacak."

Linda Glover Gooch için kanyonun küçük bir resmini yapmak bir gün sürüyor. Sanatçı hayatta en çok bulunmak istediği yerin kanyon olduğunu söylüyor: "Sözlerle ifade etmek imkansız. Burası muhteşem bir yer. Sürekli değişiyor. Hava hiçbir zaman aynı değil. Bir çok farklı görüntü veriyor. Hayatınızın sonuna kadar burada resim yapıp her zaman farklı bir şey görmeniz mümkün."

Günün sonunda Gooch’un kanyon resmi hazır.

Ancak her zaman değişen ışık ve manzara ressamın yarın işe yine en baştan başlamasını gerektiriyor.

XS
SM
MD
LG