Erişilebilirlik

Gözler Tarihi Kıbrıs Zirvesinde


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı seyahatini Cenevre’ye yapacak.

Gutarres, Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için yarın Cenevre’de gerçekleşecek beşli zirvenin açılışını yapacak. Birleşmiş Milletler kaynakları, göreve başlamasının ardından Genel Sekreter’in yıllardır Kıbrıs konusunda aranan çözüm konusunda tarihi beşli zirveye katılarak ilk ciddi sınavını vereceği görüşünde.

Birleşmiş Milletler kaynakları, Gutarres’in Cenevre görüşmelerinin sonunda adada iki toplumlu yeni bir devlet konusunda uzlaşılacağı yönünde inancını koruduğunu belirttiler.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre BM Genel Sekreteri Guterres, bugün Cenevre’ye hareket edecek. Beşli zirve öncesi çeşitli temaslarda bulunacak.

Perşembe günü başlayacak tarihi beşli Kıbrıs zirvesine katılacak. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric,“Genel Sekreter yarın Cenevre’ye gidecek. Kıbrıs görüşmelerinin açılışını yapacak. Cuma günü New York’a dönecek” dedi.

Tarafların hazırladığı haritalar sır gibi saklanıyor

Yarın yapılacak tarihi beşli zirve öncesinde Cenevre’de çözüm yolunda sorunlu maddeler üzerine görüşmeler devam ediyor.

Sorunlu maddelerden biri olan toprak konusunda da Türk ve Rum tarafı gerekli hazırlıklarını tamamladı.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Espen Barth Eide gözetiminde Cenevre’de süren görüşmelerde Türk ve Rum taraflarının adayla ilgili hazırladıkları haritaları Birleşmiş Milletlere sunacakları belirtildi.

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in yetkililere sunacağı yeni Kıbrıs haritalarının bir süre Birleşmiş Milletler kasasında saklanacağı ve kısıtlı sayıda kişiler tarafından görüleceği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gözetiminde süren Kıbrıs görüşmelerinde, mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği, toprak ile güvenlik ve garantiler başlıklarında taraflar uzlaşma yolunu arıyor.

Yarın açılışı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres tarafından yapılacak beşli zirveye Kıbrıs Rum ve Türk heyetlerinin yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katılacak. Avrupa Birliği de "özel gözlemci" sıfatıyla yer alacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide, düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs konusunda uzun zamandır görüşülen bazı konularda uzlaşma sağlandığını söyledi. Eide “Diğer konularda da çözüme yakınız” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG