Erişilebilirlik

Gözler Seçim Öncesi Yapılacak Tartışma Programlarında


Amerika’da başkanlık seçimi kampanyalarının en önemli aşamalarından biri, televizyonlarda canlı yayınlanan tartışma programlarıdır. Hem Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın hem de Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’ın oldukça düşük kamuoyu destek oranlarına sahip olması, bu yılki tartışma programlarının geçmiş seçimlerdekilere oranla çok daha etkili olabileceği anlamına geliyor.

Tartışma programlarının ilki, 26 Eylül’de New York eyaletinin Hempstead kasabasındaki Hofstra Üniversitesi’nde düzenlenecek. Programın moderatörlüğü görevini, NBC Televizyonu ana haber programı sunucusu Lester Holt yapacak.

Seçimden önce dört tartışma programı var.

İkinci tartışma programı ise 9 Ekim’de Missouri eyaletinin St.Louis kentindeki Washington Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Programın moderatörlüğünü bu sefer iki deneyimli haberci, CNN Televizyonu’ndan Anderson Cooper ve ABC Televizyonu muhabiri Martha Raddatz yapacak. Bu program, toplantı formatında gerçekleşecek. İzleyicilerin aktif katılım sağlayacağı programı sosyal medya üzerinden takip edenler de sorularıyla programa katılabilecek.

Moderatörlüğünü Fox Televizyonu’ndan Chris Wallace’ın yapacağı üçüncü tartışma programı ise 19 Ekim’de Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’nden yayınlanacak.

Moderatör koltuğunda CBS Televizyonu’ndan Elaine Quijano’nun oturacağı program ise başkan yardımcısı adaylarını karşı karşıya getirecek. Programda Demokrat Parti’den Tim Kaine ve Cumhuriyetçi Parti’den Mike Pence, kozlarını paylaşacak. Bu program, Virginia eyaletinin Farmville kasabasındaki Longwood Üniversitesi’nde 4 Ekim’de yapılacak.

Trump pazarlık peşinde

Tartışma programları, Başkanlık Tartışmaları Komisyonu adlı partilerüstü bir grup tarafından düzenleniyor. Komisyondan yapılan açıklamada C-SPAN haber kanalından Steve Scully, dört tartışma programı için de yedek moderatör olarak hazır bulunacak.

Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton, her üç başkanlık tartışmasına da katılacağını açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ise programlara katılacağını söylemekle birlikte programların koşullarını gözden geçirmek için pazarlığa oturmak istediğini söylüyor.

Donald Trump’ın katılımcı olacağı programların büyük ilgi çekmesi bekleniyor.

“Kavga ederler mi?” beklentisi

Washington’dan kriz yönetimi danışmanı Eriz Dezenhall, kitlelerin Trump ve Clinton arasında yaşanacak olası bir kavgayı görmek için ekran başına kilitleneceği beklentisi içinde.

Donald Trump, önseçimler sırasında Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında yapılan tartışma programlarında dikkatleri her zaman üzerine çekmeyi başarmıştı. Gerginliğin dozunun yüksek olduğu programlar, karşılıklı söz düellolarına sahne olmuş, moderatörler tartışmayı kontrol altına almakta büyük zorluk çekmişti.

Demokrat Parti’nin önseçimler sırasında yaptığı dokuz tartışma programı ise Hillary Clinton’a deneyimlerini sergilemesi için fırsat oluşturmuştu.

“‘Nakavt’ olur mu olmaz mı?” tartışması

Genel seçim tartışmaları, son 50 yıldır televizyon ekranlarında birçok ateşli tartışmaya sahne olmuştu. Ancak ‘nakavt’ olarak nitelendirilebilecek anlar nadiren yaşanıyor.

“Presidential Debates: Forty Years of High-Risk TV” “Başkanlık Tartışmaları: Yüksek Riskli Televizyonculuğun Kırk Yılı” adlı kitabın yazarı Alan Schroder, 1980 yılında Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Ronald Reagan’ın zamanın başkanı, Demokrat Parti adayı Jimmy Carter’la yaptığı tartışmayı hatırlatıyor. Schroder, Ronald Reagan’ın programın sonunda kamuoyuna ‘Dört yıl öncesine göre daha iyi durumda mısınız?” sorusunu yöneltmesinin kamu görüşünde ciddi değişikliğe neden olduğunu ve Reagan’a seçimi kazandırmada büyük rol oynadığını söylüyor.

1960 yılında Richard Nixon’ın o zaman senatör olan John F. Kennedy’yle yaptığı üç tartışmanın ilkinde sergilediği hasta ve hazırlıksız görünüm, kamuoyu üzerinde son derece olumsuz etki bırakmış ve Nixon, bu kötü performansının etkisinden kurtulmayı başaramamıştı.

Donald Trump’ın önceden tahmin edilmesi zor hareketlerde bulunması ve sözler sarfetmesi, “tartışma programları sırasında her an bir patlama yaşanabilir” beklentisi oluşturuyor. Bu beklentiler nedeniyle çok sayıda izleyicinin ekran karşısına geçeceğine ise şüphe yok.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG