Erişilebilirlik

Gözler FED'in Kararında


ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke

Amerika Merkez Bankası yetkilileri az sonra tüm dünyanın merakla beklediği açıklamayı yapacak. Finans çevrelerinin beklediği karar bankanın ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltıp-azaltmayacağı

FED yetkilileri tahvil alımlarını azaltacağının ilk sinyalini verdiğinde borsalar değer kaybetti.

Başkan Ben Bernanke, yeterince güçlenen bir ekonominin varlık alımlarıyla desteklenmesine gerek kalmayacağını söyledi: “Eğer gelecek veriler ekonominin kendisini ayakta tutabilecek ivmeyi kazandığını gösterirse, alımların hızını göreceli olarak azaltacağız.”

Ulusal Ticaret Ekonomisi Birliği’ne göre bu yıl büyüme oranı hızlanacak gelecek yıl da %3’e çıkacak.

Birliğin, üyeleri arasında yaptığı ankete göre, güçlü büyüme az tahvil alımı anlamına geliyor, hatta gelecek yıl bu alımların sona erdirilmesine.

Anketi Ulusal Savunma Üniversitesi Profesörü Nayantara Hensel ve ekibi yaptı: “Katılımcıların çoğu Merkez Bankası’nın 2014 yılında müdahalesini azaltacağına %80 ihtimal veriyor.”

Resesyonun işsizliği hızla arttırmasından bu yana Merkez Bankası ekonomiyi tahvil alımlarıyla güçlendirmeye çalışıyor.

Merkez Bankası önce kısa dönem faiz oranlarını neredeyse sıfıra çekti ve işsizlik oranları % 6,5 yada altına düşene kadar da bu seviyede tutacağını açıkladı.

Daha sonra da uzun dönem faiz oranlarını azaltmak için ikinci bir program hazırladı, bu sayede emlak ve ticari amaçlı krediler bollaştı.

Program kapsamında Merkez Bankası her ay 85 milyar dolarlık Bono ve emlak kredisine dayalı tahvil alıyor.

Hensel, “Belli bir ekonomik büyüme görüyoruz ama beklenildiği ölçüde değil” diyor.

Amerika Muhasebeciler Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre de Kongre’de yeniden vergiler ve kamu harcamaları konusuna yapılacak pazarlıklar ekonomiyi olumsuz etkileyebilir.

Anketi yürüten Gary Lubin Amerika’nın Sesine Skype aracılığı ile konuştu: “Borçlanma tavanı, bütçe kesintileri, patent hakları ve uluslararası ticari kurallar gibi unsurlar hep belirsizlik yaratıyor, yatırım ortamını baltalıyor.”

FED’in kararı yalnızca Amerika’da değil, yatırım fonlarının yönünü belirlediğinden tüm dünyadaki finans çevrelerinde merakla bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG