Erişilebilirlik

Gözler AB’yle Yeni Başlıkta


Avrupa Birliği bakanları müzakere sürecinde Türkiye'yle yeni bir başlık açılıp açılmayacağını Lüksemburg'da karara bağlayacaklar.
Avrupa Birliği bakanları müzakere sürecinde Türkiye'yle yeni bir başlık açılıp açılmayacağını Lüksemburg'da karara bağlayacaklar.

Müzakere sürecinde üç yıldır başlık açamayan Türkiye, Haziran'da Almanya’nın açılmasını engellediği "bölgesel politika" başlığı için Avrupa Birliği’nden yeşil ışık bekliyor

Avrupa Birliği Komisyonu’nun geçen hafta İlerleme Raporu’nu açıklamasından sonra gözler geçtiğimiz aylarda açılmasına karar verilen ancak resmi açılışı rapor sonrasına bırakılan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığına çevrildi.

AB üyesi ülkeler, başlığın resmen açılması konusundaki nihai değerlendirmeyi Komisyon’un raporda yapacağı vurguları ve verilecek mesajları dikkate alarak yapmayı kararlaştırmıştı.

Raporun dengeli çıkması ve Komisyon’un başlığın açılmasından yana tavır koymasının ardından başlığın açılması konusunda çekinceleri olan bazı Avrupa Birliği ülkelerinin eli zayıfladı.

Başlıkla ilgili nihai kararı 22 Ekim’de Lüksemburg’da toplanacak olan Genel İşler Konseyi verecek. Gelinen aşamada Birlik dışişleri bakanlarının ve Avrupa işlerinden sorumlu bakanların başlığın açılmasına yeşil ışık yakmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu iyimser havanın oluşmasını sağlayan en önemli unsur, 25 Haziran’da başlığın açılmasını engelleyen Almanya’nın tavrını değiştirerek muhalefet etmeyeceğini açıklaması oldu.

Başlığın açılması konusunda çekinceleri olduğu bilinen Hollanda hükümetinin parlamentodan bu konuda yeşil ışık almasıyla da bir engel daha aşıldı. Avrupa Birliği kaynakları başka bir ülkenin sorun çıkarmasını beklemediklerinin altını net şekilde çiziyorlar.

Bakanların başlığın açılmasına onay vermelerinin yanı sıra resmi açılış için yapılması olmazsa olmaz şart olan Hükümetler Arası Konferans (HAK) için de daha önce de dile getirilen 5 Kasım tarihini önermeleri bekleniyor.

“Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılması üç yıldır yaprak kıpırdamayan müzakereler açısından büyük sembolik öneme de sahip. Birlik bakanlarının onay vermesi ve HAK’ın 5 Kasım’da Brüksel’de gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin açtığı başlık sayısı 13’ten 14’e yükselecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG