Erişilebilirlik

Gözler ABD Merkez Bankası'nda


Amerika Merkez Bankası (Federal Rezerv Dairesi FED) dün başlayan ve bugün sona erecek olan iki günlük toplantısı sonrasında faiz oranları ve piyasalara para sağlayan politikalarına devam edip etmeyeceğini açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke bu açıklamadan sonra bir de basın toplantısı düzenleyerek Amerikan ekonomisinin genel durumunu değerlendirecek.

Amerika Merkez Bankası, Türkiye saatiyle akşam 8:00’de toplantıda alınan kararları açıklayacak, saat 8.30’da ise Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke basın toplantısıyla ekonomik durum hakkında genel bilgi verecek.

Banka yetkilileri iki gün boyunca, izlenen teşvik politikalarının yararlarını ve potansiyel olarak getirebileceği riskleri değerlendirdi. Bu değerlendirmeler sonrasında Türkiye saatiyle 8:00’de yapılacak açıklamada bankanın piyasalara canlılık sağlamak amacıyla yapılan aylık 85 milyar dolarlık konut kredisine dayalı tahvil alım programına devam kararı vermesi ve faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Gecelik faiz oranı 2008 yılından bu yana 0 düzeyinde. Ayrıca FED’in, ekonomik büyüme tahminini değiştirmesi, işsizlik tahminini de düşürmesi bekleniyor.

Bernanke’nin de basın toplantısında ekonomideki olumlu gelişmelerin yanı sıra 1 Mart günü başlayan otomatik kesintilerin olası olumsuz etkilerini vurgulaması bekleniyor.

FED, tahvil alım programı uzun vadeli faiz oranlarını aşağı çekerek yatırım harcamalarını teşvik etmeyi bu şekilde de ekonomiyi canlandırmayı umuyor.
FED bugüne kadar, 2,5 trilyon dolarlık tahvil alımı yaptı, bu yüzden de bilançosu 3 trilyona kadar çıktı.

Banka yetkilileri ekonomik canlanma hızlanana kadar piyasalarda para bolluğu yaratan politikalarına devam edeceğini önceden açıklamıştı. Ancak son dönemde özellikle konut sektöründe görülen düzelme ve işsizliğin azalmasıyla birlikte bankanın politikalarında değişikliğe gidip gitmeyeceği konusu öne çıktı. Aslında iki günlük toplantılar öncesinde Bernanke politikaların devamını istediğine ve bankanın devre dışında kalmasının alınmaması gereken bir risk olduğuna işaret etti.

Bernanke ve FED başkanıyla aynı fikirde olanlar %7,7 oranındaki işsizliğin hala yüksek olduğunu söylüyor. FED daha önceki açıklamalarında tahvil alımlarını durdurmak için işsizlikte hedef oran olarak %6,5’i belirlemişti. Enflasyon oranı olarak da %2,5 seçilmişti. Bu iki rakam, bankanın tahvil alımlarını durdurması için hedef belirlendiğinden hala FED’in mevcut politikalarının devamı açısından bir çizgi oluşturmadı.

Geçen ay 236 bin yeni istihdam alanı açılması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de FED, ekonominin eski canlılığına kavuşması için en az 3 milyon kişiye daha iş bulunması gerektiği görüşünde.

Ancak FED yöneticileri arasında bu konuda görüş ayrılığı var. Örneğin Philadelphia Merkez Bankası Başkanı Charles Plosser, tahvil alımlarının aşamalı olarak azaltılması ve bu yıl sonu itibariyle sona erdirilmesini istediğini açıkça dile getiriyor. Aynı şekilde Richmond ve Kansas Merkez Bankası Başkanları da aynı görüşte. Tahvil alımlarının durdurulmasını isteyenler, bu programın piyasalarda aşırı şişkinliğe yol açabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Ancak birçok ekonomist işsizliğin %6,5 seviyesine ancak 2015 ortasında düşebileceğine inanıyor ve enflasyonun da şimdiki düzeyde devam edip %2,5’in üzerine çıkmadığı sürece tahvil alım programının muhalefet şerhlerine rağmen devam edeceğini söylüyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG