Erişilebilirlik

Gorsuch Yemin Ederek Resmen Görevine Başladı


Amerika Anayasa Mahkemesi, yargıç Antonin Scalia’nın ölümünden 14 ay sonra Neil Gorsuch’ın yemin etmesiyle yeni üyesine kavuştu.

Neil Gorsuch yasalar gereği iki farklı törende yemin etti.

İlk tören Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts tarafından Anayasa Mahkemesi’nde düzenlendi. Daha sonra Beyaz Saray bahçesinde Başkan Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence’in katıldığı bir başka tören düzenlendi.

Trump, Gorsuch’ı “güvenilir, eşsiz kabiliyetleri olan biri” olarak tanımladı.

Gorsuch da yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, “Anayasa ve bu büyük ulusun tüm yasalarının güvenilir hizmetkarı olacağım,” dedi.

Trump, Gorsuch’ı Ocak ayında tayin etmişti. Geçen hafta Senato, tartışmalı bir süreç sonrasında Gorsuch’ın atamasını 45’e karşı 54 oyla kabul etti.

Cumhuriyetçiler’in hiçbiri Gorsuch’a karşı oy kullanmadı. 3 Demokrat da adaylığını destekledi.

49 yaşındaki Gorsuch’ın Anayasa Mahkemesi’ne katılmasıyla muhafazakar çoğunluğun eline geçti.

Demokrat Senatörler onay sürecini engellemeye çalışsa da Cumhuriyetçiler Senato kurallarını değiştirerek, salt çoğunlukla Anayasa Mahkemesi adayının seçilebilmesinin önünü açtı.

Birçok Demokrat süreci eleştiriyor. Eski Başkan Barack Obama yargıç Merrick Garland’ı geçen yıl aday göstermiş ancak Cumhuriyetçiler onay sürecini başlatmayı reddetmişti. Cumhuriyetçiler, Obama’nın son yılı olduğunu ve yeni seçilecek başkanın atamayı yapması gerektiğini belirtiyordu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG