Erişilebilirlik

Google Glass'la İlgili Kaygılar


Google Glass'la İlgili Kaygılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Google tarafından geliştirilen Google gözlük, deneme amacıyla bir grup tüketiciye satılıyor. Bir süre sonra geniş kitlelere de satılması beklenen gözlükle ilgili en önemli tartışma ise kişilik haklarının gizliliğine dair kaygılar.

Profesör Marcia Dawkins, Google gözlüğü duyar duymaz heyecanlanmış: “Gözlüğün hem sınıfta hem de özel hayatımda çok işe yarayacağından emindim.”

Dawkins, gözlüğü aldıktan sonra çıktığı tatilde, herşeyi kaydetmiş, bunu da Tayland’daki kızkardeşiyle paylaşmış. Gözlükte, öğrencilerinin Dawkins’i görmesini sağlayan bir uygulama da var: “Dönem başında, öğrencilerime ‘Siz beni görüyorsanız, ben de sizi görebilirim’ diyordum ama bana inanmadılar. Çünkü bilgisayar ekranlarının arkasında görünmediklerini sanıyorlar.”

Dawkins, gözlükteki video uygulamasının sınıflarda çok yararlı olacağı görüşünde. Ancak herkes gözlüğe Dawkins kadar sıcak bakmıyor.

Dawkins, öğrencilerinin izniyle, onların görüntülerini kaydettiğinde herhangi bir sorun yok. Ancak gözlüğü kullananlar, başkalarının görüntülerini izinsiz de kaydedebilir.

John Simpson, Tüketici Hakları Gözetim Grubu Başkanı: “Gözlük sayesinde, sizden izin alınmadan kayda geçilmesi, bu şekilde hayatınıza izinsiz girilmesi mümkün.”

Ancak, Google’dan Chris Dale, gözlüğü, bu kaygıları dikkate alarak tasarladıklarını söylüyor: “Kameranın kayda girmesi için bariz bir hareket yapmanız veya sesli komut vermeniz gerekiyor. Mesela, kameraya dokunup, ‘Kayda geç’ diyorum. Ayrıca üst kısımda bir düğme var, bu düğmeye bastığımda, ki bunu yaptığımı herkes açıkça görebilir, o zaman, video kayda giriyor.”

Ancak Chris Barrett’in videosunda görüldüğü gibi, insanların görüntülerini izinleri olmadan çekmek çok kolay. Barrett, bir tutuklama anını kimsenin izni olmadan kaydetmiş.

Mike DiGiovanni, sadece gözünü kırparak, kayda geçmenin yolunu bulmuş. Korsanlar da gözlüğe, yüz tanıma teknolojisi yerleştirmeyi başarmış. Bu teknoloji, insanların yüzünü tarayarak, kimlik belirleyebiliyor. Google, gözlüğe yüz tanıma teknolojisinin eklenmesine izin vermeyeceğini söylüyor. John Simpson, kişisel hakları korumak için Kongre’nin devreye girmesini istiyor: “Kişilik haklarının korunması için yeni bir yasa çıkarılması gerekiyor.”

Marcia Dawkins da yeni ders döneminde öğrencileriyle, gözlük ve bunun yaratacağı kişilik haklarıyla ilgili kaygıları inceleyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG