Erişilebilirlik

Google’dan Yeni Adım


İnternet devi, bir fotoğrafın nerede çekildiğini belirleyebilen GPS’in dahi bilmediği yerleri tespit eden yapay bir istihbarat sistemi geliştirdi. PlaNet adı verilen yeni sistem, çok tanınan anıtlar, şehir manzaraları olmadan da bir fotoğrafın nerede çekildiğini rahatlıkla belirleyebiliyor

Google’ın PlaNet adını verdiği sistem, bina tarzları, diller ve bitki yaşantısı gibi farklı unsurları kıyaslayabilmek için milyonlarca fotoğraf ve 26 bin şebekeden oluşan bir veri tabanı kullanıyor.

“PlaNet fotoğrafları sokak seviyesinde %3,6, şehir ölçeğinde ise %10,1 oranında da yerelleştirebiliyor. Fotoğrafların %28,4’ü ülke seviyesinde, %48’ı kıta seviyesinde doğru bir şekilde sınırlandırılıyor.” Bu cümleler projeyle ilgili araştırma yapan ekibin Christian Science Monitor’de yayınlanan yazısından.

Ekip ayrıca çok seyahat edenlerle PlaNet’i kıyasladı.

İnternet oyunu Geoguessr’ı kullanan PlaNet, dünya turu yapmış 10 dünya kişiyle yerleri belirleme konusunda yarıştı.

Bu yarışta PlaNet 1131,7 km hata payı ile 50 noktanın 28’ini buldu. Dünya turu yapanların ortalama hata payı ise 2320,75 km oldu.

Ancak yazılımın hala bazı eksiklikleri var. Örneğin, yazılım uzak ve az ziyaret edilen yerleri tanıyamıyor.

PlaNet’ı dev sunucular ve süper bilgisayarlarla dolu bir oda gibi düşünseniz de, araştırmacılar programın yarım gigabyte bile olmadığını yani kolayca akıllı telefonlarınıza indirebileceğinizi belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG