Erişilebilirlik

Google Glass'dan Beklentiler


Google Glass'dan Beklentiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Şimdilik küçük bir grup tüketiciye satılan Google Glass'ın iletişim ve sosyal ilişkilere yepyeni boyutlar kazandırması bekleniyor

Internet devi Google, ilk giyilebilir bilgisayar olarak adlandırdığı Google Gözlüğü deneysel amaçla tüketime sundu. Şimdilik küçük bir grup tüketiciye satılan gözlüğün iletişim ve sosyal ilişkilere yepyeni boyutlar kazandırması bekleniyor.

Kameralı gözlüğün birçok özelliği zaten akıllı telefonlarda mevcut. Ama gözlük şeklinde kullanımı buna yepyeni boyutlar kazandırmaya aday.

Chris Dale, gözlüğü geliştiren ekibin iletişim koordinatörü: “Gözlük küçük bir kameradan ibaret. Kamera, gözlüğün çerçevesine yerleştirildi. Bu şekilde gördüğünüz herşeyi kaydedip, paylaşmanız çok daha kolay.”

Çerçevede minik bir video ekranı ve Internet’e akıllı telefon aracılığıyla kablosuz bağlanabilen bir kamera var.

Bu gözlükle neler yapılabilir?

Chris Dale: “Bu açıkçası herkesin cevap aradığı bir soru.”

Kameralı gözlüğün nasıl ve nerelerde kullanılabileceğini belirlemek üzere bir grup gönüllü tüketici seçildi. Bu şekilde hem insanların gözlüğü nasıl kullanacağı belirlenecek, hem de yazılımcıların yeni uygulamalar geliştirmesine fırsat verilmiş olacak.

Chris Dale: “Bence kameralı gözlük bilgisayar ve iletişimde yepyeni bir çağ açacak.”

Chris Dale, bir kişinin günde ortalama 150 kez akıllı telefonunu kullandığını söylüyor. Ses komutlarıyla çalışan kameralı gözlük ise bunu defalarca katlayabilir.

Kamera, çerçeveye dokunulduğunda açılıyor. “Okay Glass” denildiğinde ekran görünüyor. Görünen ekranda resim çekmekten, video kaydına, navigasyondan Internet’te arama yapmaya kadar bir dizi seçenek var.

Bilgisayarlı gözlük, sesi titreşimle gönderiyor. Kamerası 5 megapixel çözünürlüğe sahip. Ekran da akıllı telefon ekranıyla hemen hemen aynı.

Cnet News teknoloji yazarı gazeteci Seth Rosenblatt, elinizde akıllı telefon olmadan Internet’i kullanmanın güzel olduğunu, ancak şimdilik bilgisayarlı gözlüğün fazla dikkat topladığını söylüyor: “Teknolojik olarak çok ilginç bir çalışma ama sosyal etkileşim bakımından sanki biraz toplumun ötesinde bir teknoloji.”

Rosenblatt’a göre, gözlük hakkında en iyi kararı tüketiciler verecek: “Bilgisayarlı gözlüğün ne işe yaradığını gerçek değerini tüketiciler belirleyecek. Bu gözlüğü kullanacaklar mı, kullanan biriyle etkileşimde olmayı tercih edecekler mi, göreceğiz.”

Şimdilik test aşamasında olan kameralı gözlüğün gelecek yıl başında tüm tüketicilere sunulması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG