Erişilebilirlik

Google DeepMind, ilaç keşfi yapan yapay zeka modelinin yeni nesil sürümünü tanıttı


Yapay zeka teknolojisi firması Google DeepMind, ilaç tasarımına ve hastalıkların etkili tedavisine olanak tanıyacak "AlphaFold" yapay zeka modelinin üçüncü büyük sürümünü tanıttı.
Yapay zeka teknolojisi firması Google DeepMind, ilaç tasarımına ve hastalıkların etkili tedavisine olanak tanıyacak "AlphaFold" yapay zeka modelinin üçüncü büyük sürümünü tanıttı.

Yapay zeka teknolojisi firması Google Deepmind, bilim insanlarının ilaç tasarlamalarına ve hastalıkları daha etkili bir şekilde hedef almalarına yardımcı olmak üzere tasarlanan "AlphaFold" yapay zeka modelinin üçüncü büyük sürümünü tanıttı.

Şirket 2020 yılında, mikroskobik proteinlerin davranışlarını başarılı bir şekilde tahmin etmek için yapay zekayı kullanarak moleküler biyolojide önemli bir ilerleme kaydetmişti.

Her ikisi de kurucu ortak Demis Hassabis tarafından yönetilen DeepMind ve kardeş şirket Isomorphic Labs'daki araştırmacılar, AlphaFold'la, insan DNA'sı dahil yaşamın tüm moleküllerinin davranışını haritalandırdı.

İnsan metabolizması için hayati önem taşıyan enzimlerden bulaşıcı hastalıklarla savaşan antikorlara kadar proteinlerin diğer moleküllerle etkileşimleri, ilaç keşfi ve geliştirilmesinde kilit öneme sahip.

DeepMind, Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan bulguların, etkili tedaviler geliştirmek için gereken zaman ve maliyeti azaltacağını bildirdi.

Demis Hassabis, düzenlediği basın brifinginde, "Bu yeni becerilerle bir protein üzerinde belirli bir yere bağlanacak bir molekül tasarlayabilir ve ne kadar güçlü bir şekilde bağlanacağını tahmin edebiliriz" dedi.

Hassabis, hastalıkları tedavi edecek ilaçlar ve bileşikler tasarlamak için bunun kritik bir adım olduğunu kaydetti.

Şirket ayrıca, bilim insanlarının deneyler yapmadan önce hipotezlerini test etmek için kullanabilecekleri ücretsiz bir çevrimiçi araç olan "AlphaFold sunucusunun" piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

AlphaFold'un tahminleri 2021'den bu yana 200 milyondan fazla protein yapısı içeren bir veritabanının parçası olarak ticari olmayan araştırmacılar tarafından ücretsiz olarak erişilebiliyor ve başkalarının çalışmalarında binlerce kez alıntılanıyor.

DeepMind, yeni sunucunun daha az bilgi işlem bilgisi gerektirdiğini ve araştırmacıların yalnızca birkaç düğmeye tıklayarak testleri çalıştırmasına olanak tanıdığını söyledi.

DeepMind'dan kıdemli araştırmacı John Jumper, "AlphaFold sunucusunun, bilgisayar bilimlerinde değil biyolojide uzman olan biyologların daha büyük ve daha karmaşık vakaları test etmesini ne kadar kolaylaştırdığı gerçekten önemli olacak" dedi.

Birmingham Üniversitesi'nden mikrobiyoloji uzmanı Dr. Nicole Wheeler, AlphaFold 3'ün ilaç keşif sürecini önemli ölçüde hızlandırabileceğini, çünkü "biyolojik tasarımların fiziksel olarak üretilmesi ve test edilmesinin şu anda biyoteknolojide büyük bir darboğaz olduğunu" kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG