Erişilebilirlik

Göçmenlik Yasasının Tartışmalı Maddeleri İptal Oldu


Göçmenlik Yasasının Tartışmalı Maddeleri İptal Oldu
Göçmenlik Yasasının Tartışmalı Maddeleri İptal Oldu

Arizona eyaletinin tüm Amerika'da tartışma yaratan yeni göçmenlik yasası yürürlüğe girdiği gün vali, yasanın bazı maddelerini iptal eden mahkeme kararını temyize götürdü. Eyaletin başkenti Phoenix’de, yasayı protesto gösterisinde 30 kişi gözaltına alındı.

Arizona temyiz mahkemesi, yasanın yürürlüğe girmesinden bir gün önce, en tartışmalı maddelerinin uygulanmasını durdurmuştu.

Obama yönetimini eyaletindeki göçmen sorunuyla ilgilenmemekle suçlayan Vali Jan Brewer, mahkemenin aldığı kararı ilerleyecekleri yolda bir kasis olarak niteledikten sonra yasanın yururluğe girdiği gün temyize baş vurdu. Vali tepki yaratan sert maddelerin uygulanması için temyize baş vurdu.

Federal yargıç Susan Bolton yasanın, polisin kaçak göçmen olduğundan şüphelendiği kişileri durdurup kimlik sormasını öngören maddesini iptal etti. Yargıç ayrıca, göçmenlerin her an kimlik taşıması ve yasa dışı göçmenlerin iş aramasını yasaklayan maddeleri de iptal etti.

Kabul edildiği zaman Amerika’da büyük tepkiye yol açan ve Obama yönetiminin iptal için girişimler başlattığı yasanın, mahkemenin geçersiz saydığı maddeleri dışında kalan bölümü yürürlüğe girdi.

Adalet Bakanlığı, yargıç Susan Bolton’un kararını taktirle karşıladı. Obama yönetimi, göçmenlik konusunun eyaletlerin değil federal hükümetin yetkisine giren bir alan olduğunu belirterek, yasanın tamamen iptali için girişimler başlatmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG