Erişilebilirlik

Göçmenlik Yasasını Zor Günler Bekliyor


Göçmenlik Yasasını Zor Günler Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Linki indirmek için

Senato’dan önceki gün 32’ye karşı 68 oyla geçen Göçmenlik Reform Tasarısı ABD'de yaşayan 12 milyon kaçak yabancı için çok önemli bir konu. Temsilciler Meclisi’ne gidecek olan yasa tasarısını daha da tartışmalı günler bekliyor

Amerika’da 12 milyona yakın kaçak göçmen yaşıyor. Senato’dan önceki gün 32’ye karşı 68 oyla geçen Göçmenlik Reform Tasarısı bu yüzden milyonlarca kişi için çok önemli bir konu. Obama yönetimi tasarıyı Kongre’den geçirmek için verdiği sözü yerine getirmek amacıyla çetin bir mücadele veriyor. Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’ne gidecek olan yasa tasarısını daha da tartışmalı günler bekliyor.

Kasım 2012: Başkan Barack Obama ikinci dört yıllık dönem için Amerika Başkanı seçiliyor.

Barack Obama: “Amerika’nın cömertliğini, sıcaklığını, hoşgörü geleneğini sürdürmek, okullarımızda okuyan ve bayrağımıza hergün bağlılık andı içen göçmen aile çocuklarının rüyalarını gerçekleştirmek istiyoruz.”

Demokrat Partili Başkan Obama’yı Latin kökenli seçmenlerin %71’i, Asya kökenlilerin de %72’si destekliyor.

Seçimlerde zayıflayan Cumhuriyetçi Parti göçmenlik konusundaki politikalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı çünkü bu, Amerika’nın en hızlı büyüyen iki göçmen grubu için çok önemli bir konu.

Angela Kelly, Washington’daki Amerika İlerleme Merkezi uzmanı: “Seçimi kaybeden büyük bir grup Cumhuriyetçi’nin, ‘Göçmenlik reformu konusunda birşeyler yapmamız gerekiyor, bu sorunu çözmek zorundayız’ demesi işe yaradı.”

Amerika’da 11 milyondan fazla kaçak göçmen yaşıyor. Son yıllarda sınırdışı vakalarının artması yüzünden aileler bölündü. Washington, Amerikalılar’ın işlerini tehlikeye atmadan, ileri teknoloji uzmanları ve tarım işçilerini çekmeye çalışıyor.

Başkan Obama da ikinci dönem için göreve başladıktan bir hafta sonra göçmenlik reformu konusunda söz verdi.

Barack Obama: “Kapsamlı ve mantıklı bir göçmenlik reformu yapmanın zamanı geldi. Ben de bunu yapmak için buradayım.”

Bunun yolu belli olabilir ama süreç hiç de kolay görünmüyor.

Dört Cumhuriyetçi dört de Demokrat Senatör, 844 sayfalık bir reform tasarısı hazırladı. Amerikan vatandaşlığına geçiş için 13 yıllık bir süreç getiren tasarı, sınır kontrollarının da sıkılaştırılmasını öngörüyor.

Bir sınır eyaleti olan Arizona’dan Cumhuriyetçi Senatör John McCain, tasarının yazarlarından: “Çimlerimizi kesen, yemeğimizi yapan, evlerimizi temizleyen, çocuklarımıza bakan kaçak göçmenleri çok uzun zamandır görmezden geliyoruz. Onlara Amerika’daki hiçbir imkanı tanımıyoruz. Bu doğru değil.”

Ancak herkes böyle düşünmüyor. Pennsylvania’lı Kongre üyesi Cumhuriyetçi Lou Barletta, Başkan Reagan döneminde de aynı hatanın yapıldığını söylüyor: “Kaçak da olsalar, bu ülkeye gelmiş, yerleşmiş ve kök salmış olan herkes için af çıkarılması gerektiğine inanıyorum.”

Lou Barletta, “Hatırlarsanız, 1986’da Başkan Ronald Reagan, 1,5 milyon kaçak göçmen için af çıkarmıştı. Aftan yararlananların sayısı üç milyon oldu. Bence şimdi de aynı şey olacak. O zaman da bunun bir defaya mahsus bir af olduğunu, sınırların kaçak göçe izin vermeyecek şekilde çok sıkı korunacağını söylemişlerdi. Ama bunu yapamadık ve yine aynı sorunla karşı karşıyayız” diyor.

Amerika’yla Meksika arasındaki sınırda şimdi bin kilometreden uzun bir demir parmaklık uzanıyor. Bölgede 18 bin 500 sınır güvenlik görevlisi devriye geziyor.

Havada helikopterler uçuyor, seyyar radarlar çölü tarıyor.

İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano’ya göre, göçmenlik reformunu çıkarmak için çalışan Obama yönetimi, sınırdışı sayısında rekor kırdı: “Geçen yıl 409 bin kişiyi sınırdışı ettik. Bu bir rekor. Bunların %55’inin kaçak olmaktan başka suçları da vardı.”

Amerikan ekonomisinin geleceğini tahmin etmek zor. America Online’dan Steve Case gibi bazı teknoloji liderleri, göçmenlik reformunun ekonominin düzelmesi için de şart olduğunu söylüyor: “Çok kalifiye olan göçmenler, işlerimizi çalmaktan çok, her zaman yeni iş alanları açmada öncülük ettiler.”

Şimdi herşey Amerikan Kongresi’nin elinde. Onlarca yıldır tartışılan göçmenlik reform tasarısı Senato’dan onay aldı ama Temsilciler Meclisi’nde de tartışmaların yoğun olacağı bir gerçek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG