Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformunda Sınır Güvenliği Kilit Noktalardan Biri


Göçmenlik Reformunda Sınır Güvenliği Kilit Noktalardan Biri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
Kongre göçmenlik reformunu tartışmaya devam ederken sınır güvenliği tasarının kilit noktalarından biri haline geliyor. Geçtiğimiz 10 yılda Amerika güney sınırının güvenliği için 90 milyar dolardan fazla harcama yaptı. Obama yönetimi sınırın tarihte hiçbir zaman bu kadar güvende olmadığını söylüyor. Ancak Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu bazı Arizonalı çiftlik sahipleri gelişmelerin sorunlarını başka yönlere ittiğini söylüyor.

Arizona-Meksika sınırında yaşayan çiftlik sahipleri sınır güvenliğinin göçmenlik reformunun temel maddesi olmasını istiyor.

Dan Bell sınırdaki Nogales kasabasının batısında hayvancılık yapıyor: “Haberlerde sınırın her zamankinden daha güvenli olduğunu duyuyoruz. Ancak çok güvenli bölgelerin yanında şimdi daha kötü hale gelmiş alanlar var. Bu kaçak trafiğini yalnızca başka bölgelere itti.”

Bell ve komşuları sık sık kaçaklarla ve sınır kontrol operasyonlarıyla karşı karşıya geliyor: “Dışardaydık ve sınır güvenlik ekiplerinin bazı kişileri durdurduğunu gördük. Ancak onlar tutuklama yaparken bazıları da koşup kaçmış. Sınıra geldik ve bazılarının geri dönüp, Meksika’ya kaçtığını gördük.”

Sınır kontrol görevlileri sınırda durmak zorunda. Şüphelileri Meksika’da izleme yetkisine sahip değiller. Çiftlik sahipleri bu yüzden güvenliklerinden kaygı duyuyor. Dan Bell hayvan otlatırken otomatik silah taşıyan kaçakçılara rastlamış. 3 yıl önce de komşularından bir kaçak tarafından vurularak öldürülmüş.

Dan Bell, “Toprağımızda birilerini gördüğümüzde rahatsız oluyoruz çünkü gelenin iş mi aradığını yoksa başka bir kentte cinayet mi işlediğini bilmiyoruz.”

Dan Bell’in ZZ Sığır Çiftliği 160 kilometrelik bir alana yayılmış. Bunun 12 kilometresi Meksika sınırında. Bell, arazisinden her gün yasadışı geçiş yapıldığını söylüyor: “Bu dikenli çit gördüğünüz gibi defalarca kesildi ve biz de tamir etmek zorunda kaldık.”

Çiftliğin büyük bir bölümünde dikenli çit, Amerika’yla Meksika’yı ayıran tek sınır.

Dan Bell, “Çiftlikte 12 kilometre uzunluğunda bir çit var. 3 kilometre kadar da çitin yerine duvar yaptık. Bu Ballard stili bir çit ve delinmesi zor ama yine de kaçaklar üzerinden tırmanabiliyor. Elektrolitli meşrubatları görüyorsunuz. Susadıklarında içmek için yanlarına alıyorlar. İlk fark ettiğimiz şey arazide giderek daha fazla çöp kaldığı oldu. Bu işimize zarar veriyor. Maliyet yaratıyor. Masraflarımız arttı. Çitlerin, su sistemlerinin onarılması gerekiyor. Sığırları otlakların daha iyi olduğu yerlere götürmek gerekiyor çünkü bir işletme sistemimiz var. Bu bize sattığımız 40 kiloda 15 dolara mal oluyor. O yüzden bu çiftlikte sınır sorunu 75 dolarla 105 dolar arası fazladan masrafa yolaçıyor,” şeklinde konuşuyor.

Bell daha sağlam çitlerle yeni kamera sistemlerinin, sınır kontrollarını arttırmanın ve helikopterlerin işe yarayacağını söylüyor. Ancak göçmenlik reformunda maliyeti en çok düşürecek uygulama, uzak bölgelere yol bağlantıları yapılarak sınır güvenlik nöbetini kolaylaştırmak: “Bazı bölgelerde iyileştirmeler var. Buna devam etmeliyiz. Buralarda yaşayanlarla görüşmeliyiz. Çitlerin sınırı oluşturduğu yerlerde yaşayan halkla konuşup durumun daha iyi mi, yoksa daha kötü mü olduğunu, güvenliklerinin artıp artmadığını sormalıyız.”

Kongre’deki bazı muhafazakarlar kapsamlı bir göçmenlik reformunda ilerleme kaydedilmeden önce sınır güvenliğinin arttırılmasında ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG