Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformunda İlerleme Sağlanamıyor


Göçmenlik Reformunda İlerleme Sağlanamıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Obama yönetiminden basına sızan yasa önerisi Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın kapalı kapılar ardında sürdürdüğü kapsamlı reform çalışmalarını aksatmış olabilir

Washington’daki sert tartışmalar, göçmenlik sisteminde reformun ne kadar zor bir siyasi süreç olacağının ilk işaretleri. Obama yönetiminden basına sızan yasa önerisi Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın kapalı kapılar ardında sürdürdüğü kapsamlı reform çalışmalarını aksatmış olabilir.

Amerika’da yaşayan 11 milyondan fazla yasadışı göçmenin durumu ne olacak? Hükümetten basına sızan yasa tasarısının içeriği kaçaklara öncelikle oturma izninin, sonra da vatandaşlığın kapısını açıyor.

Ancak sızıntı Cumhuriyetçi Kongre üyelerini kızdırdı. Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’yı iki partinin ortak çalışmalarının önüne geçmekle suçluyor. Milletvekili Paul Ryan da böyle düşünüyor: “Buraya gelen kaçakların, yasal göçmenlerin önüne geçirilmesi ve sınır güvenliğiyle ilgili önlemlerin alınmaması Başkan’ın bu yasa önerisinden siyasi prim yapmaya çalıştığını gösteriyor.”

Senatör John McCain, “Başkan sonuç mu elde etmek istiyor? Yoksa Cumhuriyetçiler’i vurmak için yeni bir silah peşinde mi?” diyor.

Gerçekte Başkan Obama Kongre’ye uyarısını yaptı bile: “Eğer Kongre gerekli zaman içinde bir plan üretemezse ben kendi planımı sunacağım.”

Kongre üyelerinin kızgınlığı artınca Beyaz Saray yetkilileri cevap verebilme çabası içine girdi. Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough şöyle konuştu: “Umarım Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Washington’da çok sık gördüğümüz gibi, sonsuz bir tartışmaya girişmek yerine kollarını sıvayıp çalışmaya başlarlar.”

Reformun savunucuları Amerika’nın harekete geçmek için ender rastlanan bir fırsat yakaladığını düşünüyor. Bunlardan biri de Demokrat Partili senatör Charles Schumer, “İlk kez göçmenlik reformunu reddetmenin siyasi riski, reformu savunmaktan daha büyük hale geldi,” şeklinde konuşuyor.

Ancak reform karşıtları çalışmaların yasadışı göçü arttırmasından korkuyor. Jim Gilchrist Amerika-Meksika sınırında devriye gezen gönüllü vatandaşlardan oluşan bir grubun kurucusu. Gilchrist, “Eğer buradaki 15’le 30 milyon kişi için af çıkarırsak gelecek birkaç on yıl içinde buraya gelecek 300 milyon kişiyi de affedeceğiz demektir,” diypr.

Ancak uzmanlar Washington’da göçmenlik reformuyla ilgili görüşbirliği oluşmaya başladığını söylüyor. Göçmenlik Politikaları Enstitüsü’nden Michelle Mittelstadt da bu görüşte: “Arttırılmış sınır güvenliği konusunda herkes anlaşıyor. İşverenlerin çalışanlarını bildirme zorunluluğu konusunda da anlaşma var. Ayrıca kaçak göçmenlerin kabulü ve onlara bir şekilde yasal statü kazandırmak gerektiği konusunda da görüş birliği mevcut.”

Ancak Beyaz Saray’ın önerisinin yarattığı sürtüşme, değişimin engellenemez olmadığını gösteriyor.

Mittelstadt, “Çalışmalar her an suya düşebilir. Sızan Beyaz Saray önerisinin yarattığı tepki konuların ne kadar hayati olduğunu ve sürecin ne kadar karmaşık ve tartışmalı geçeceğinin göstergesi,” diyor.

Başkan Obama ikinci dönem için başkan seçildiğinden beri göçmenlik reformunu savunuyor. Geçen yılki başkanlık seçimini Obama’nın Hispanik ve Asyalılar’ın büyük desteğiyle kazanmasından sonra Cumhuriyetçiler de fikre ısınmış görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG