Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Mevsimlik İşçi Sorununa Çare Olacak mı?


Göçmenlik Reformu Mevsimlik İşçi Sorununa Çare Olacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Kış aylarında Arizona Amerika’da tüketilen bazı ürünlerin yüzde 80’inden fazlasını üretiyor. Çiftçiler de mevsimlik işçilerin emeğine muhtaç

Washington’da göçmenlik reformuyla ilgili tartışmalar güvenlik ve Meksika’yla olan sınırın kapanması çevresinde dönüyor. Ancak Arizonalı çiftçiler için göçmenlik çok daha karmaşık bir sorun. Kış aylarında Arizona Amerika’da tüketilen bazı ürünlerin yüzde 80’inden fazlasını üretiyor. Çiftçiler de mevsimlik işçilerin emeğine muhtaç.

Nan Walden avukat, çiftlik sahibi ve yarış atı yetiştiricisi. Nan aynı zamanda kocasıyla birlikte Green Valley Farms adlı şirketin sahibi. Pekan cevizi arazileri tam 2800 hektar. Birçok Arizona çiftçisi gibi onlar da mevsimlik işçilerin emeğinden yararlanıyor. Amerika’da çalışmak için alınan geçici vizelerin sayısı sınırlı. Bazen çiftçiler bu işçiler için kendilerinden daha iyi maaş veren sektörlerle rekabet etmek zorunda kalıyor.

Nan Walden, “Ekonomi iyi gittiğinde ve inşaatlarda, sağlık ve turizm gibi Arizona için önemli sektörlerde iş olduğunda, iyi işçi bulmak zorlaşıyor” diyor.

Walden mevcut geçici işçi programının çiftçilerin ihtiyacını karşılamadığını söylüyor ve kapsamlı göçmenlik reformunun bu durumu değiştirmesini istiyor: “260 tam zamanlı işçimiz var ve her yıl hasat zamanında 50- 60 arası mevsimlik işçi alıyoruz.”

Walden, modern tarımın kalifiye işçiler gerektirdiğini ve bu kişileri bulmanın kolay olmadığını belirtiyor: “Vasıfsız işçi teriminden hoşlanmıyorum. Bu genelde tarım işçileri için kullanılıyor ancak günümüz tarımı modern. Makinalar ve ileri teknoloji kullanılıyor. Makine kullanmak da belli bir beceri gerektiriyor. Bu makineler pahalı ve hata yapıldığında kolayca bozulup masraf çıkarabiliyor. Hasat dönemi fabrikamız 7 gün 24 saat üretimde ve vardiyalı çalışıyoruz. 8 saatlik 3 vardiya. Her hafta da temizlik yapıyoruz yani işlerin aksamaması çok önemli.”

Ekonomi iyi olduğunda ve işçi bulmak zorlaştığında ürünler tarlada çürüyor. Walden bürokrasiden kaynaklanan gecikmelerin hasadı mahvedebildiğini söylüyor: “İşçilerin vize almasıyla ilgili kurallar pratik değil. Bu işi bir Amerikalı’nın yapamacağını ya da istemediğini kanıtlamanız gerekiyor ki bu imkansıza yakın. Bunu yapmak 45 ile 75 gün sürüyor ki bu hasat zamanından kayba neden oluyor.”

Arizona Üniversitesi Göçmenlik Politikaları Programı Başkanı Judith Gans’a göre, kapsamlı bir göçmenlik reformu, geçici işçi sorununa çözüm getirebilir: “Yasadışı göçü, göçmenlerin üzerindeki Amerika’ya gelme baskısıyla ekonominin gereksinimleri ve yasaların sağladıkları arasındaki uyumsuzluğun bir belirtisi olarak görüyorum. Bu uyumsuzluk var. Sistem çok eski ve anlamlı bir göçmenlik reformu bu uyumsuzluğu çözecek.”

Aynı zamanda çiftlik sahibi ve işkadını olan Gans, Meksika sınırından 50 kilometre mesafede yaşıyor ve iki ülke arasında daha büyük bir duvar çekmenin göçmenlik sorununu çözmeyeceğini söylüyor: “En önemli ticaret ortaklarımızın Kanada, Meksika ve Çin olduğunu unutmamalıyız.”

Amerika’daki 1 ile 1,5 milyon tarım işçisinin yasadışı olarak çalıştığı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG