Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Ekonomik Yük mü?


Göçmenlik Reformu Ekonomik Yük mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Amerika’daki 11 milyon kaçak göçmenin ülkeye maliyeti oldukça büyük. Ancak uzmanlara göre buna rağmen artık işlemeyen göçmenlik sisteminde reform yapmak siyasetçiler için öncelikli konu olmalı

Amerika’da göçmenlik sisteminin işlemediği konusunda hemen herkes görüş birliği içinde ancak Kongre’nin göçmenlik reformunu bu yıl gündemine alması beklenmiyor. Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’ya yeni kuralları uygulama konusunda güvenmediklerini dile getiriyor. Demokratlar ise bunu, Başkan Obama’nın ara seçim yılı olan 2014’te zafer elde etmesini istemeyen Cumhuriyetçiler’in uydurduğu siyasi bir bahane olarak görüyor. Ancak bazı uzmanlar, kimi siyasetçilerin göçmenlik reformunun siyasi değil ekonomik bir sorun olduğunu anlamadığı görüşünde.

Uzmanlara göre Amerika’daki 11 milyon kaçak göçmenin, ülkeye maliyeti oldukça büyük. İnsan hayatına ve insan onuruna büyük değer veren bir ülke için artık işlemeyen bir göçmenlik sisteminde reform yapmak, yine bu uzmanlara göre bir öncelik olmalı.

Guillermo Cantor Göçmenlik Politikaları Merkezi uzmanı:

”Kongre’nin göçmenlik reformunu geciktirdiği her gün insanlar daha çok acı çekiyor. Kaçaklar sınırdışı edilirken aileler parçalanıp dağılıyor.”

Cantor’a göre Kongre’nin harekete geçmesini gerektiren başka nedenler de var:

”Göçmenlik reformu, Amerikan ekonomisine çok büyük katkıda bulunacak. Ancak bu gerçek, gözardı ediliyor.”

Reform karşıtlarına göre hükümetin verileri tam tersini gösteriyor. Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions da bu gruptan:

”Kongre Bütçe Dairesi’ne göre reform, ortalama ücretleri önümüzdeki 12 yıl içinde düşürecek. Bu yasaya nasıl evet deriz?”

Senatör Sessions, yüzde yüz haklı sayılmaz. Kongre Bütçe Dairesi, göçmenlik reformunun 2023 yılına kadar ortalama ücretleri binde bir oranında azaltacağını bildirdi. Bunun nedeni, tahminlerin kalifiye olmayan işçilerin ücretlerini de kapsaması. Daire, 10 yıl sonra ücretlerin yüzde yarım artacağını duyuruyor. Reform yapılmazsa bu oran daha düşük olacak.

Göçmenlik Politikaları Enstitüsü’nden Marc Rosenberg’e göre madalyonun bir de öteki yüzü var:

”Kaçaklara yasal statü vermek, Amerikan ekonomisi için iyi olabilir. Vergi verenlerin sayısı artacak. Ancak uzun vadede düşünecek olursak yasal statü alan kaçak işçiler hükümetin sağladığı bazı hizmetleri almaya da hak kazanacak. Yani reformun ekonomiye etkisinin artıları ve eksileri var.”

Göçmenlik Politikası Merkezi’ne göre eksiler, artılardan daha fazla.

Merkezin sözcüsü Marguerite Telford, reformun sağlayacağı ekonomik kazanımların sosyal programlara yönelik talep artışıyla eriyip gideceğini söylüyor:

”Göçmenlerin yüzde 36’sı, hükümetin dar gelirlilere sağladığı yardım programlarından en az birinden yararlanıyor. Bu maliyeti yüksek programları daha ne kadar sürdürebiliriz?”

Birçok Amerikalı’nın iş aradığı bir dönemde yılda bir milyon 100 bin göçmene giriş izni vermenin fazlaca cömert olacağını söyleyen Telford, bu sayının yarıya indirilmesi gerektiği görüşünde.

Çözüm yollarından biri, daha seçici bir yaklaşım izlemek. Çinli öğrenci Ting Gong’a göre Amerikan üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilere verilen çalışma izninin kapsamı genişletilebilir:

”Amerika’daki yabancı öğrenciler çok iyi eğitimli. Edindiğimiz becerileri Amerika’ya katkıda bulunmak için kullanabiliriz.”

İktisatçıların çoğu, göçmenlik reformunun Amerikan ekonomisine olumlu etkisi olacağı görüşünde. Reform karşıtlarıysa, ekonominin ağır bir bedel ödeyeceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG