Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu da Cumhuriyetçileri Böldü


Göçmenlik Reformu da Cumhuriyetçileri Böldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Göçmenlik reformu tartışmaları Kongre’de Cumhuriyetçiler’i bölmüş durumda, özellikle de vatandaşlık konusunda

Amerika’da onay bekleyen göçmenlik reformu yanlıları, Kongre üyelerine baskılarını arttırıyor. Yasa tasarısı, Amerika’da kaçak olduğu tahmin edilen 11 milyon kayıtsız yabancıya uzun vadede vatandaşlık yolu açıyor. Senato yasa tasarısını kabul etti, ama Cumhuriyetçi Partililer’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, ayak sürüyor.

Göçmenlik reformu destekçileri, Kongre üyelerini bir an önce harekete geçmeye ikna etmek amacıyla sık sık gösteri düzenliyor.

Ama Iowa milletvekili Steve King gibi Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, bu konuda aceleci davranmak istemiyor.

Bir süre önce Newsmax televizyonuna konuşan Steve King’in genç göçmenleri uyuşturucu kaçakçılarına benzetmesi büyük tepki topladı.

King, yaptığı ırkçı ve önyargılı açıklama yüzünden kendi partisinden Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’dan bile tepki gördü: “King’in söyledikleri Amerikalılar’ın ya da Cumhuriyetçi Parti’nin değerlerini yansıtmıyor.”

Göçmenlik reformu tartışmaları Kongre’de Cumhuriyetçiler’i bölmüş durumda, özellikle de vatandaşlık konusunda.

Birçok muhafazakar Amerikalı, bu reformu ülkeye kaçak girenlere af çıkarılması olarak görüyor.

Carrol Doherty Washington’daki Pew Araştırma Merkezi’nde uzman: “Hangi yöne gidecekleri konusunda kafaları karışmış durumda. Kendi felsefelerinin temel ilkelerinde bile şaşkın durumdalar. Eşcinsel evlilikleri ve göçmenlik konularında daha ılımlı tavır sergileyecekler mi sergilemeyecekler mi?”

Cumhuriyetçi Partili strateji uzmanı Ford O’Connell, ılımlı Cumhuriyetçiler’in göçmenlik reformunu yumuşatmaya çalıştığını söylüyor: “Latin Amerika ve Asya kökenlilere ve diğer azınlıklara mesajımız şu: Durumunuzu anlıyoruz. Eğer büyükannenizi sınırdışı edersek, bizim siyaset konusunda söylediklerimize kulak asmayacaksınız.”

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, senatörler gibi reformu onaylamaya niyetli olmadıklarını söylüyor. Onlar için öncelik, Meksika sınırında güvenliğin arttırılması.

Reform konusundaki yavaş ilerlemeye rağmen Demokrat Partili lider Nancy Pelosi umutlu: “Ben iyimserim, çünkü bu yasanın kadük olmasına izin veremeyiz.”

Ford O’Connell’a göre azınlıkların oylarını kazanmaktan kaçınmak, Cumhuriyetçi Parti’nin imajını zedeleyebilir: “Cumhuriyetçiler’in yalnızca beyazların oyunu almaya çalıştığını, halkın oylarıyla ilgilenmediğini düşünecekler. Bunu söylemekten nefret ediyorum, ama Cumhuriyetçi Parti göçmenlik reformunu engellerse kendi sonunu da hazırlar.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG