Erişilebilirlik

Göçmenlik Kararnamesi Kimleri Etkileyecek?


Göçmenlik Kararnamesi Kimleri Etkileyecek? [İngilizce]
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Başkan Obama’nın milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak bir başkanlık kararnamesi çıkarma kararını açıklaması bekleniyor. Cumhuriyetçiler bunun Kongre’yle Başkan Obama arasındaki ilişkileri zehirleyeceği uyarısında bulunuyor

Başkanlık kararnamesi, kimleri etkileyecek, Cumhuriyetçi Parti ve Başkan Obama arasında nasıl bir düello yaşanacak? Francisca 9 yıldır Amerika’da kaçak olarak yaşıyor. İki çocuğu da Amerika’da doğduğu için Amerikan vatandaşlığına sahip. Geçen ay eşi Guatemala’ya gönderilen Francisca, sınırdışı edilmekten korkuyor:

”Çocuklarımın Amerika’yı terketmesini istemiyorum, onların geleceği burada.”

Göçmenlik örgütleri, Brandy Hernandez gibi Amerika’da doğmuş çocukları Beyaz Saray önündeki protesto gösterilerine getiriyor:

”Başkan Obama’nın çocukları anne babalarından ayırmasını istemiyorum.”

Brandy ve Francisca, Başkan Obama’nın imzalayacağı başkanlık kararnamesinden etkilenecek milyonlarca göçmenden sadece ikisi. Başkan Obama, çocukları Amerika’da doğmuş olan ve Amerika’da beş yıldan uzun süre yaşayanlara geçici af çıkarmak istiyor. Obama, Kongre harekete geçmediği için tek başına karar alacağını söylüyor.

Ancak Cumhuriyetçi Parti, son derece kapsamlı etkileri olacak bu kararnamenin anayasada güvence altına alınan güçler ayrılığı ilkesini tehdit edeceğini savunuyor. Senatör Jeff Sessions da bu görüşte:

”Başkanın yasalara aykırı şekilde kararname imzalama yetkisi yok. Başkan ‘madem Kongre harekete geçmiyor, o zaman ben işi bitireceğim’ diyemez.”

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama’nın ekibinin anayasal prensipleri incelediğini, Kongre’ye de harekete geçmesi için açık kapı bıraktığını söylüyor:

”Başkan Obama her iki partinin de çıkaracağı bir yasa karşılığında başkanlık kararnamesinden seve seve vazgeçeceğini belirtti.”

Amerika Göçmenlik Yasası Federasyonu’ndan Jack Martin’e göre göçmenlik reformu, iki parti için de karmaşık bir sorun :

”Demokrat Parti, göçmenlik reformundan en çok etkilenecek olan Latin toplumundan aldığı desteği daha da sağlamlaştırmanın peşinde. Cumhuriyetçi Parti de Latin kökenlilerin oylarını toplamak, bir yandan da iş çevrelerinin çıkarlarını korumak istiyor.”

Uzmanlara göre göçmenlik reformuna ilişkin başkanlık kararnamesi, Obama’nın başkanlık yetkilerini çok geniş kapsamlı yorumlaması ve bu yorumun gelecek başkanlara da örnek olması anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG