Erişilebilirlik

Göçmenlik Seçim Kampanyasının En Önemli Konularından


Bazı kişiler göçmenlerin yasaları çiğnediğini, Amerikalılar’ın işlerini ellerinden aldığını ve sınırdışı edilmeleri gerektiğini söylüyor

Göçmenlik, Amerika'daki önseçimlerde özellikle kaçak göçmenlerin sayısının yüksek olduğu eyaletlerde büyük tartışma konusu. Onbinlerce Türk'ün de aralarında bulunduğu milyonlarca yasal göçmen barındıran New York eyaletinde Cumhuriyetçi seçmenler, öhseçimlerde kaçak göçmen sorununa karşı sert tavır alan Mitt Romney'e destek verdi. Amerika'nın Sesi, New York'un yasal göçmenleriyle kaçak göçmenlik sorununu değerlendirdi.

Pakistan’dan Amerika’ya genç yaşta gelen Mudassar Khan, New York’ta elektronik eşya mağazası sahibi. Ailesi yasal yollardan Amerika’ya göç etmek için 12 bekleyen Khan, kaçakların durumunu anladığını söylüyor:

”Kaçak olarak Amerika’ya girmeye kalkıştıklarına göre büyük umutsuzluk içinde olmalılar.”

Khan, kaçak göçmenliğin, mağazasının bulunduğu ve nüfusunun çoğunluğunu Güney Asyalılar’ın oluşturduğu mahallede sorun olmadığını söylüyor:

”Kaçaklara yasal statü verilmesinden yana değilim ancak adil olmak için bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor.”

Kimileri göçmenlerin yasaları çiğnediğini, Amerikalılar’ın işlerini ellerinden aldığını ve sınırdışı edilmeleri gerektiğini söylüyor. Göçmenlik avukatı J.T. Mallonga böyle düşünmüyor:

”12 milyon kaçak göçmeni ne sınır dışı edebilir ne de hepsini hapse atabilirsiniz. Ancak şu anda göçmenlik statüleriyle ilgilenecek durumda değiller.”

DREAM Act adı verilen göçmenlik reformu yasası, liseyi bitiren ya da orduya giren genç kaçak göçmenlere Amerikan vatandaşlığı verilmesini öngörüyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney dahil birçok Cumhuriyetçi, yasaya karşı:

”Herkes Amerika’ya yasal yollardan giriş yapmalı. Meksika sınırına tel örgü döşenmesini, yeterli sayıda güvenlik görevlisinin sınırda devriye gezmesini, kaçakları çalıştıran işverenlerin de cezalandırılmasını sağlayacağım.”

Obama Yönetimi rekor sayıda kaçağı sınırdışı etti. Bu sayı, yılda 400 bini buluyor. Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’ne göre, Amerika’da kaçak yaşayan Meksikalılar’ın sayısı azalıyor. Mudassa Khan, seçim yılında büyük tartışma yaratmasına rağmen göçmenlik konusunda büyük değişiklikler beklemiyor:

”Birçok seçimde bunu gördük. Göçmenlik konusunu gündeme getirirler ama sıra harekete geçmeye gelince birşey yapmazlar. Oy toplamak için yine konuyu gündeme taşıyacaklar ama seçimden sonra konu unutulup gidecek. Hiçbir değişiklik olmayacak.”

New York eyaletinde göçmenlik konusu seçimlerde etkili olacağa benzemiyor. Cumhuriyetçiler, eyalette yaşayan milyonlarca yasal göçmenin Başkan Obama’ya oy vereceğini tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG