Erişilebilirlik

Göçmenler ve İşsizler Cannes’ın Kahramanları


Altın Palmiye’yi bu sene, “Dheepan” adlı filmiyle Fransız yönetmen Jacques Audiard aldı.
Altın Palmiye’yi bu sene, “Dheepan” adlı filmiyle Fransız yönetmen Jacques Audiard aldı.

Dünyanın en büyük uluslararası sinema festivali 68. Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Geçtiğimiz yıl Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın kazandığı en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi bu sene, “Dheepan” adlı filmiyle Fransız yönetmen Jacques Audiard aldı.

Bugüne kadar sinema sanatının dahi örneklerine ve politik mesajları olan filmlere ödül vermeyi, “sanatsal ve siyasi filmleri” onurlandırmayı seçen Cannes Festivali, geleneksel çizgisini bu sene de bozmadı. Cannes’da 13-24 Mayıs tarihleri arasında 11 gün süren sinema şöleninin ardından düzenlenen ödül gecesinde duygusal anlar yaşandı.

Fransa damgası

Ethan ve Joel Coen Kardeşler’in başkanlığını yaptığı juri, bu sene Fransız sinemasını taçlandırdı. Uzun süredir Altın Palmiye’yi arayan ev sahibi Fransa, sonunda festivalin en büyük ödülünü almayı başardı. Fransız oyuncular en iyi erkek ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini de alarak bir ilke imza attılar.

Paris banliyölerinde yaşam savaşı veren bir Tamil göçmenin üzerinden politik bir gerilim filmi çeken Fransız yönetmen Jacques Audiard, “Dheepan” adlı filmiyle beklendiği gibi Altın Palmiye’yi kucakladı. Cannes’ın müdavimlerinden Fransız yönetmen Audiard ödülünü alırken, “Michel Haneke’ye bu sene film yapmayarak bu ödülü kazanma fırsatı verdiği için teşekkür ediyorum” diyerek izleyicileri güldürdü.

En iyi erkek oyuncu ödülünü, “La Loi du Marche/Pazar yasası” adlı filmde, işsizlik koşullarında onur mücadelesi veren bir orta yaşlı erkeği oynayan Fransız oyuncu Vincent Landon aldı. Kendisi varlıklı bir aileden geldiği halde yoksulların, göçmenlerin ve çaresizlerin hayatlarını oynayan ünlü Landon, sahnede “Bu ödülü bir köşede unutulan yurttaşlarımıza adıyorum” dedi. Landon, sahnede en çok alkışlanan sanatçı oldu.

En iyi kadın oyuncu filmini her ikisi de favori olan iki aktris paylaştı. Rooney Mara “Carol” filmindeki , Fransız oyuncu Emmanuelle Bercot da “Mon Roi” filmiyle en iy kadın oyuncu ödüllerini aldılar.

Gecenin diğer önemli ödüllerinden Juri Özel ödülünü “The Lobster” filmiyle Yunanlı yönetmen Yorgos Lanthimos, en iyi senaryo ödülünü “Chronic” filmiyle Meksikalı senarist Michel Franco, en iyi mizansen (yönetmen) ödülünü Festival’in en çok ilgi çeken ve büyük ödüle de aday gösterilen “The Assassin/Katil” filminin yönetmeni Tayvanlı yönetmen Hou Hsiao-Hsien, Festival büyük ödülünü de “Fils de Saul/Saul’un oğlu” filmiyle Macar yönetmen Laszlo Nemes aldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG