Erişilebilirlik

'Göçmenler Kentlere Yerleşmeyi Tercih Ediyor'


'Göçmenler Kentlere Yerleşmeyi Tercih Ediyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

'Göçmenler Kentlere Yerleşmeyi Tercih Ediyor'

Yeni bir rapora göre kentlere yerleşen mültecilerin sayısı giderek artıyor. Bunun nedeni, kentlerin göçmenlere kırsal alanlara oranla çok daha fazla fırsatlar sunması. Uluslararası Göç Teşkilatı’nın 2015 Dünya Göç Raporu, hızlı kentleşmenin beraberinde getirdiği risk ve fırsatları değerlendiriyor.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası, kentlerde yaşıyor. Şu anda 3 milyar 900 milyon olan kentsel nüfus, 2050 yılına kadar 6 milyar 400 milyona çıkacak. Bu, kentsel alanlarda yaşayanların sayısının tüm dünyada yüzde 70 oranında artması anlamına geliyor.

Uluslararası Göç Teşkilatı’na göre, bu artışın en büyük nedeni iç göç. Kentlere göç, ülkelerin kendi içinde gerçekleşiyor ve yabancı ülkelerde daha iyi bir hayat arayanları kapsamıyor.

Son istatistikler, uluslararası göçmen sayısının 230 milyon, iç göçmen sayısınınsa 740 milyon olduğunu gösteriyor.

Raporun başyazarı June Lee’ye göre dünyada her yedi kişiden biri göç ediyor. Lee, bu göçmenlerin çoğunun kendi ülkelerindeki kentlerde yasal olarak yaşama hakkı olmadığını söylüyor.

Bu göçmenlerin yasadışı yollara başvurmak zorunda kaldığını belirten Lee, çoğunun sömürülmeye açık olduğu uyarısında bulunuyor. Göçmenlerin çoğu karaborsada yasadışı işler yaptığı için her an korku içinde yaşıyor.

Lee’ye göre ”Göçmenler geçimlerini sağlıyor, iş buluyor, gelir elde ediyor. Çoğu afet bölgelerinden, memleketlerindeki siyasi istikrarsızlıktan kaçıyor. Yerleştikleri yerlerde yeni fırsatlar elde ediyor, kendilerini güvende hissediyorlar. Bu nedenle göçü durdurmak çok zor.”

June Lee, araştırma kapsamındaki yüz ülkenin yüzde 85‘inde kentsel göçü durdurmak için bazu uygulamalar bulunduğunu söylüyor. Bazı toplumların yaşlandığına dikkat çeken Lee, kentsel göçün kaçınılmaz olduğu görüşünde. Bu nedenle kent yönetimlerinin göçmenleri topluma yararlı hale getirecek politikalar geliştirmesi gerekiyor.

Rapora göre uluslararası göçmenlerin yarısı, aralarında Avustralya, Kanada, Amerika, bazı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin de bulunduğu kentleşmiş ve zengin ülkelerde yaşıyor.

Önümüzdeki otuz yıl içinde dünya nüfusunun 2 buçuk milyar artması bekleniyor. Ancak en büyük nüfus artışı yoksul Afrika ve Asya ülkelerindeki kent merkezlerinde olacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG