Erişilebilirlik

Göçmen Öğrencilere Yardımcı Eğitim Programı


Göçmen Öğrencilere Yardımcı Eğitim Programı
Göçmen Öğrencilere Yardımcı Eğitim Programı

Göçmen ve azınlık ailelerden gelen öğrenciler Amerika’da üniversiteye girmekte engellerle karşılaşıyor. California’da bir öğretmen bu öğrencilere yardım etmek amacıyla bir program başlattı. Şu anda 4 bin okulda uygulanan programın öncüsü olan San Diegolu Mary Catherine Swanson, Amerika’da ve dünyada yüzbinlerce öğrenciye yardım eli uzatıyor.



Catherine Swanson hem öğretmen hem de imkanları kısıtlı öğrencilerin savunucusu. Kısaca AVID olarak bilinen program, 1980’de Swanson San Diego’da lise öğretmeniyken başlatıldı. Swanson’ın çalıştığı Claremont Lisesi’nde aynı yıl mahkeme kararıyla siyah ve beyaz öğrenciler aynı sınıflarda ders görmeye başladı. Öğrencilerin çoğu San Diego’nun yoksul semtlerinden geliyordu. Öğrencilerin çoğuna ev ödevlerini yapmaları için yardım gerekiyordu. Swanson programa önce 32 öğrenciyle başladı ardından okuldaki öğretmen ve öğrencileri de programa dahil etti. Swanson, “Öğretmenlere öğrencileri gruplara ayırıp nasıl ders çalıştırabileceklerini öğrettim. Bu çalışma sonunda standart testlerde alınan sonuçların matematik dalında yüzde 35, sosyal dallarda yüzde 48 oranında yükseldiğini gördük,” diye konuşuyor.

Öğrenciler İngilizce’den matematiğe kadar çeşitli konularda yardım görmüş. Swanson öğrencilerin bu yöntemden çok yararlandığını söylüyor. Swanson öğrencilerin öğrenmeye hevesli olduklarını ancak sadece yönlendirilmey ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Swanson, “Bu öğrenciler Amerikan okul sisteminde başarılı olmak istiyor. Ancak bunun için yeterli destek görmüyorlar. Biz onlara bu alanda ihtiyaç duydukları yardımı veriyoruz,” diyor.

AVID programına şu anda 300 bin öğrenci kayıtlı. Öğrencilerin çoğu yüksek öğrenime devam edecek. Program Amerika’da okularda ve ülke dışındaki Amerikan askeri üslerinde yürütülüyor. AVID’den Kanada ve Avustralya’daki öğrenciler de yararlanıyor. Swanson prensiplerinin basit olduğunu söylüyor: Öğrencilere zor soruları çözme konusunda destek vermek ve bunları çözerken de yazmayı geliştirmek ve grup tartışmasını teşvik etmek. Mary Catherine Swanson AVID öğretmenlerinin öğrencilerine çok çalışmanın karşılığını görmeyi öğrettiklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG