Erişilebilirlik

Gizlilik Perdesi Nihayet Kalktı


Gizlilik Perdesi Nihayet Kalktı
Gizlilik Perdesi Nihayet Kalktı

Ben Bernanke, genelde faaliyetlerini büyük bir gizlilik içinde yürüten Amerika Merkez Bankası’nın kapılarını ilk kez basına açtı. Bernanke dün banka tarihinde ilk kez medya mensuplarının karşısına geçti ve soruları yanıtladı. Bundan sonra düzenli olarak yapılacak basın toplantılarının ilkinde faiz oranları, petrol fiyatları ve işsizlik Bernanke’ye sorulan sorular arasındaydı.

Bernanke ilk resmi basın toplantısında Amerikan ekonomisinin “itidalli” bir şekilde ilerlediğini söyledi. Başkan, 600 milyar Dolarlık tahvil alım programının da daha önce açıklandığı gibi Haziran’da bitirileceğini kaydetti:

“Önümüzdeki günlerde, elimizde tuttuğumuz kağıtların değerini ve bunları oluşturan sepeti değerlendirmeye devam edeceğiz. Gelen bilgiler doğrultusunda da Merkez Bankası’nın görev ve faaliyet alanlarının gerektirdiği değişiklikleri yapacağız.”

600 milyar dolarlık tahvil alım programı kredi faiz oranlarını düşürmeyi ve bu şekilde ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyordu. Ancak bazı çevreler, programı, enflasyonu körüklediği ve Dolar’ın değerini düşürdüğü gerekçesiyle eleştiriyor. Bernanke enflasyon riskini çok önemsemezken, petrol fiyatlarındaki artışın tüketicileri olumsuz etkilediğini kabul etti.

Bernanke, “Petrol fiyatlarındaki mevcut artış hızının süreklilik kazanacağını düşünmüyoruz. Ortadoğu’da istikrar sağlanınca fiyatlar istikrara kavuşacak, hatta düşecektir. Bu da enflasyonla ilgili kaygıları azaltır. Durumu yakından izliyoruz,” dedi.

Merkez Bankası Başkanı, daha uzun bir süre temel faiz oranlarını en düşük seviyede tutmaya devam edeceklerini söyledi. Faizler yükselirse, kredilerin azalması ve tüketimin düşmesinden kaygı duyuluyor. Uzmanlar, işsizlik oranı yüksek olduğu sürece, ekonomide düzelme olmayacağını söylüyor.

Ancak Bernanke bu konuda umutlu: “Düzelme süreci itidalli şekilde devam etse de, sürecin zamanla hız kazanacağını düşünüyorum. Uzun vadede Amerika’nın yeniden en üretken, en hızlı büyüyen ve dünyanın en dinamik ekonomisi olacağına inanıyorum.”

Geçmişte, Merkez Bankası’nın aldığı kararlar büyük bir gizlilik içinde tutulur, kamuoyuna haftalar sonra açıklanırdı.

Uzmanlar, şimdi bu gizlilik perdesinin kaldırılmasıyla Banka Başkanlarının Amerikan ekonomisiyle ilgili kamusal tartışmalara yön veren taraf olacağını söylüyor.

FED'in gizlilik politikasını Amerika'nın Sesi Yeni Ekonomi blog'unda ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG