Erişilebilirlik

Gıda Ambalajları Sağlığa Zararlı mı?


Yeni bir araştırmaya göre fast food gıdaların ambalaj paketleri, insan sağlığı için zararlı birtakım kimyasallar içeriyor. Silent Spring Enstitüsü’nden uzmanlara göre, fast good restoran zincirlerinde kullanılan yağ tutmayan ambalajların florinli kimyasallar içeriyor, zehirli olan bu kimyasalların gıda ürünlerinin içine sızma tehlikesi var.

Silent Spring Enstitüsü’nün yaptığı araştırma, Amerika’da kullanılan fast food ambalajlarının içerdiği florinli kimyasallar hakkında şimdiye kadar yapılan en kapsamlı çalışma. Uzmanlar bu çalışma kapsamında 27 fast food restoran zincirinden aldıkları 400 ambalaj numunesi içinde bulunan PFAS maddesini test etti. PFAS maddesi, yapışmayan, leke tutmayan, su geçirmeyen özelliklere sahip halı, tencere ve dış giyim ürünlerinde de kullanılıyor.

Numuneler arasında ambalaj kağıdı, meşrubat bardağı ve kağıt tabak bulunuyor.

Silent Spring Enstitüsü’nden çevre kimyageri Laurel Schaider, bu kimyasal maddelerin bazı sağlık sorunlarına neden olduğunu, insanların gıdalar aracılığıyla bu maddelere maruz kalmasının kaygı uyandırdığını söylüyor. Uzman, ”PFAS maddesine maruz kalmak kanser, tiroid hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, bebeklerin düşük kiloda doğması ve kısırlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Gelişmekte olan bedenleri zehirli kimyasallara karşı daha savunmasız olduğu için özellikle çocuklar sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski altında” uyarısında bulunuyor.

Schaider’a göre her üç çocuktan biri her gün fast food ürünler tüketiyor.

Uzmanlara göre patates kızartması ve pizza gibi gıdaların satışa sunulduğu karton ambalajların yüzde 20’si, florin içeriyor. Amerika’da özellikle Meksika mutfağının fast food-laştırılmış ürünlerini satan zincir restoranların ambalajlarının florin içerme olasılığı daha da yüksek.

Uzmanlar, daha ayrıntılı bir incelemede de 20 gıda ambalajı numunesinin çoğunda yüksek florine rastladı.

Numunelerin altısında PFAS maddesinin bir alt türü olan C8 tespit edildi. Birkaç Amerikan gıda üreticisi, C8 adlı maddenin kullanımını, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin 2011’de yaptığı bir değerlendirme uyarınca durduracağını açıklamıştı.

PFAS maddesinin kullanımı Amerika’da aşamalı olarak azaltılsa da bu madde, başka ülkelerde halen yaygın şekilde kullanılıyor. Kimi şirketler, PFAS bileşiklerinin daha farklı türlerini kullanmayı tercih ediyor.

Ancak Yeşil Bilim Politikaları Enstitüsü’nün kurucusu Arlene Blum’a göre bu farklı türler de insan sağlığına zarar veriyor. Bu nedenle içinde florin bulunan tüm bileşiklerin gıda ambalajlarında kullanımını azaltmak şart. Uzmana göre florin içermeyen alternatifleri kullanmak mümkün.

PFAS maddesinin kullanımı dursa da uzmanlara göre bu maddeler geri dönüştürülmüş ürünlerdeki birikimle insan vücuduna girmeye devam edebilir. Bu maddelerin çöplerin toplantığı atık alanlarından yeraltı sularına karışması da bir başka tehlike.

Notre Dame Üniversitesi Fizik Profesörü Graham Peaslee, florin içeren tüm PFAS maddelerin doğada çok zor çözüldüğünü, çevreye çok uzun yıllar boyunca zarar vermeye devam ettiğini söylüyor. Bu nedenle içinde yüksek oranda florin bulunan bu kimyasallar kesinlikle sürdürülebilir değil. Bu kimyasalların atık sahalarında toplanabilecek hiçbir ürünün içinde yer almaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG