Erişilebilirlik

Gençler Neden Radikalleşiyor?


Radikal İslam birçok ülkede önemli bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Peki gençler neden radikalleşiyor? Ortadoğu’da cihatçı gruplara katılmak için 1500 kişinin ülke dışına çıkış yaptığı Fransa’nın gündeminde bu soru var. Bu Batı Avrupa’daki en büyük rakam. Eski Guantanamo mahkumu Murad Benchellali buna tam olarak cevap veremese çok geç olmadan gençlerin görüşlerini değiştirmeye çalışıyor.

Murad Benchellali’nin hayatı planladığı gibi gitseymiş Guantanamo’da olmayacakmış. 14 yıl önce bir işi ve nişanlısı varmış. Ancak Afganistan’a gidince her şey değişmiş.

Murad Benchellali ağabeyinin Afganistan seyahatini kendisine tatil gibi anlattığını söylüyor. AncakMurad kendisini önce El Kaide eğitim kampında, sonra da Guantanamo’da hapiste bulmuş.

Benchellali Venissiex’deki evine dönmüş. Venissieux Lyon’un yoksul mahallelerinden biri. Kendi öyküsünü gençlerle paylaşan Benchellali, gençlere yol göstererek onların cihatçılara katılmadan önce iyice düşünmelerini sağlamaya çalışıyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika uzmanı Mansouria Mokhefi’ye göre,Fransız yetkililerin bu kadar fazla gencin neden Fransa’dan cihatçı olmaya gittiğini düşünmesi gerekiyor. Mokhefi, daha da önemli sorunun, Fransa’da hangi başarısızlıklar bu gençleri cihatçı olmaya itti.

Bu sorular ülkenin birçok yerinde soruluyor. Ancak özellikle genç nüfus işsizliğinin yüksek olduğu, uyuşturucu tacirlerinin sokaklarda rahatça dolaştığıVenissieux gibi bölgelerden katılım yüksek. Benchellali bu mahallede büyümüş. Ağabeyi de bu mahallede radikalleşmiş.

Benchellali ağabeyi tarafından kandırılmanın bedelini ağır ödemiş. Guantanamo’da 30 ay hapis yattıktan sonra Fransa’ya teslim edilmiş. Deneyimiyle ilgili bir de kitap yazmış. Kibatın adı Cehenneme Yolculuk. Herkesin kendisine radikal dinci söyleminden bıkan Benchellali, kendi öyküsünü anlatmak istemiş.

Önceleri çok az Fransız onunla ilgilenmiş. Ancak radikaleşmeyle ilgili korkular arttıkça durum değişmiş.

Bugün Şahrazad Bourih gibi birçok kişi Benchellali’nin gençlerin düşünüşünü değiştirebileceğine inanıyor.

Uzman Mokhefi ise, Benchellali’nin farklılık yaratabileceğini ancak radikal propagandayla baş edemeyeceğini söylüyor.

Benchellali yaşamını tekrar kurmuş. Yaşadığı sıkıntılar sonlanmış. Artık başkalarının benzer yollardan geçmesinden korkuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG