Erişilebilirlik

Geri Kabul Anlaşması Tartışmalı


Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan, Yunanistan’a varan mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilmesi anlaşmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Nisan başında yapılan anlaşmadan önce Yunanistan’a ulaşan yaklaşık 46 bin mültecinin geleceği hala belli değil.

Makedonya polisi yüzlerce Iraklı ve Suriyeli mültecinin Yunan sınırındaki dikenli telleri aşarak geçme girişimine göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Birkaç gün sonra benzer çatışmalar sınırın Yunanistan tarafında, Idomeni’deki kamplarda Yunan polisiyle yaşandı.

Makedonya Savunma Bakanı Zoran Jolevski, mültecileri yerleştirme sürecinin derhal başlatılması gerektiğini söyledi: “Yunanistan’da 55 bin mülteci var. İşlemleri yapılıp, gerekli kontrollar tamamlandıktan sonra bu kişilerin AB üyesi ülkelere taşınma olanağı olmalı.”

Bazı uzmanlar Ege göç yolunu kapatarak sığınmacıları Türkiye’de belirsiz bir geleceğe mahkum etmenin, göçmenlerin daha tehlikeli ve daha pahalı yollardan Avrupa’ya varmaya çalışmasına neden olacağını düşünüyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu korkuların yersiz olduğu görüşünde: “Avrupa ve Türkiye daha kontrollu bir göç sistemi sağlamaya çalışıyor. Avrupa, Suriyeli mültecileri yasadışı ve kontrolsuz olarak değil, kamplardan, muhtaç olan kişilere öncelik vererek alacak. Türkiye de mültecilerin tüm gereksinimlerini karşılamayı sürdürecek.”

Ancak bir uzman anlaşmanın insanları karmaşık hukuki süreçlerin içinde kaybolmaya ittiğini söyledi. AB Komisyonu üyesi Kristalina Georgieva’ya göre, sığınmacılar için çok daha fazlası yapılmalı: “Üye ülkeleri Yunanistan ve Türkiye’ye yardım etme konusunda harekete geçiriyoruz. Özellikle de Yunanistan’a. Her bireyin insanlık onuruna yakışan bir muamele görmesi gerekiyor. Her başvurunun teker teker incelenmesi ve kabul alan kişilerin Yunanistan’da kalması, reddedilenlerinse Türkiye’ye gitmesi gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de eylem çağrısı yaptı. Kurum, koruma hakkı kazanan sığınmacılara yerleşecek yer sağlanması konusunda Avrupa ülkelerinin aylar önce anlaştığını hatırlattı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG