Erişilebilirlik

'Geri Dönen Militanlar Eylemlerini Arttırabilir'


'Geri Dönen Militanlar Türkiye'de Eylemlerini Arttırabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

Yetkililer, Ankara’da düzenlenen terör saldırısının ardından, eylemin hangi terör örgütleri tarafından gerçekleştirildiği üzerine yürüttükleri çalışmaların sonucunda PKK ve IŞİD’e işaret ediyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu patlamaya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu tür konularda çok dikkatli adımlar atmak ve olayın bütününü görerek arkasındaki sebeplere ve aktörlere kadar uzanan bir soruşturma yürütmek gerekiyor” dedi.

IŞİD ve PKK’nın etkin rol oynama ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Davutoğlu, IŞİD’in faaliyetleri de incelenerek yalnızca intihar bombacılarının kimliği ve onun dayandığı çerçeve değil, arkasında kimlerle işbirliği yapıldığının da araştırılarak önemli izlere ulaşıldığını; ayrıca Twitter hesapları üzerinden yapılan incelemeler sonucu 10 kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı.

Başkentteki terör eyleminin kimler tarafından yapıldığını ve bundan sonraki süreç hakkında düşüncelerini sorduğumuz TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, eylemin türü, yapılış biçimi ve seçilen hedef bakımından eylemin en muhtemel şüphelisinin IŞİD olduğunu ifade etti. Özcan, PKK, PYD ile IŞİD’in Suriye'deki savaşını Türkiye’ye taşıdığını belirtti.

Özcan, İŞİD ve PKK arasındaki hesaplaşmanın Türkiye topraklarında devam edebileceğini çünkü önümüzdeki günlerde Amerika ve Rusya’nın, Suriye’ye yönelik operasyonlarını arttırdıkça hem bu ülkedeki IŞİD unsurlarının hem Türkiye’den gidenlerin bir kısmının geldikleri ülkelere belki de geri döneceklerini söyledi.

İntihar bombacılarından birinin Suruç bombacısının ağabeyi Yunus Emre Alagöz diğeri ise Ömer Deniz Dündar olduğu şeklinde iddialar gündeme geldi ve bu iki ismin de Türkiye’de bombalı saldırılar yapacaklar listesinde olduğu belirtildi.

TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Nihat Ali Özcan geri dönenlerin Türkiye’de eylemlerini arttırmaları olasılığı kuvvetli.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG