Erişilebilirlik

Gerard Depardieu Fransa'yı Terkediyor


Anfal
Anfal
Fransa’da zenginlerden alınacak vergiyi yüzde 75 oranına yükselten hükümetle zenginler ve yüksek vergi ödeyen sanatçılar arasındaki kavga büyüyor. Vergi ödememek için Brüksel’e kaçan dünyaca ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu, kendisine "bu davranışı zavallı/sefil" diyen Başbakan Jean Marc Ayrault’ya kızarak, "Asıl bu sözleriniz zavallı ! Pasaportunuz sizin olsun" diyerek, Fransız vatandaşlığını terkedeceğini açıkladı.

Belçika’nın ‘vergiden kaçan zenginleri ağırlamakla ünlü sınır kasabası Nechin’e oturma ve vatandaşlık başvurusu yapan Depardieu, Fransız Pazar Gazetesi Journal du Dimanche’da Başbakan Ayrault’ya hitaben açık bir mektup yayınladı. Başbakan Ayrault’nun kendisi hakkında kullandığı "zavallı (minable)" kelimesine öfkelenen Depardieu, "Zavallı mı ? Zavallı mı dediniz ? Asıl siz zavllısınız ! Siz kimsiniz de bana bu sözü söylüyorsunuz ? Onaylanmayı değil, en azından saygı görmeyi beklerdim" diyerek başladığı mektubunda, tepkilerini zehir zemberek sürdürdü. Ünlü aktör şunları yazdı: "Size pasaportumu ve hiç kullanmadığım sosyal güvenlik numaramı iade ediyorum. Artık aynı ülkeye ait değiliz. Ben gerçek bir Avrupalı’yım, ya da babamın bana her zaman öğrettiği gibi bir dünya vatandaşıyım. 2012 yılında kazandıklarımın yüzde 85’ini ödeyip Fransa’yı terkediyorum. Ben her zaman vergimi ödedim. Hayatımda kimseyi öldürmedim, hiç değersiz olmadım. 45 yıl boyunca toplam 145 miltyon Euro vergi ödedim. 80 kişiyi çalıştırmaktayım. Şikayet etmiyorum ama ‘zavallı’ kelimesini de reddediyorum. Bütün aşırılıklarıma, hayata olan sevgim ve yaşama zevkime rağmen, kibar kalacağım," dedi.

"En kötü rolünü oynuyor"

Depardieu’nün sert mektubunu eleştiren PS’li Kültür Bakanı Aurelie Filippetti: "Vergisini ödemek, bu kriz anında, bir yurtseverliktir. Depardieu, savaşın ortasında savaş alanını terkediyor. Kararı karşısında şok oldum. Fransız vatandaşlığı bir onurdur. Bir kaç lira fazla vergi ödememek için bu kararın alınması çok üzücü," dedi. Sosyalist Parti sözcüsü David Assouline ise, "Depardieu hayatının en kötü rolünü oynuyor. Bu büyük aktörle ilgili farklı bir imaj saklamak isterdim," dedi."

Yaklaşık 170 film çeviren ve Fransa’nın Oscar’ı olarak bilinen Cesar ödülüne iki kez layık görülen Depardieu, Fransızların adeta sembolü haline gelmişti. Fransa’nın köklerine inen Asterix serisinde de ünlü ‘Obelix’ karakterini oynayan Depardieu, ünlü Fransız klasiği Zola’nın Germinal’indeki rolüyle Fransız sinema tarihine adını yazdı. Depardieu, 1993 yılında Fransız Komünist Partisi’ni destekleyerek politik görüşlerini açıklamış, ancak 2007 yılında sağın lider adayı Nicolas Sarkozy’yi destekleyince sert eleştirilere maruz kalmıştı.Depardieu 2012 seçimlerinde de Hollande karşısında Sarkozy’ye destek vermiş, bir mitingine bizzat katılmıştı. Sanatçı son olarak Fransa’nın seks skandalları nedeniyle tüm karyerini sıfırlayan IMF eski Başkanı Dominique Strauss Kahn’ı oynuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG