Erişilebilirlik

Georgia'da Seçiminin Galibi Demokrat Raphael Warnock


Demokrat Partili Raphael Warnock
Demokrat Partili Raphael Warnock

ABD’nin Georgia eyaletinde yapılan ikinci tur Senato seçiminin galibi Demokrat Partili aday Raphael Warnock oldu.

Warnock, Cumhuriyetçi Partili rakibi, eski Amerikan futbolu yıldızı Herschel Walker’ı geride bırakarak, ABD Senatosu’na yeniden seçildi.

1 milyon 900 binden fazla seçmenin seçim gününden önce, erken oy kullandığı eyalette Senato seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre Warnock, oyların yüzde 50,8’ini aldı.

Georgia seçiminin Kasım ayındaki ara seçimde yapılan ilk turunda, hiçbir aday oyların yüzde 50’sini alamamıştı.

Tanrı'ya ve halka teşekkür

Güney eyaletlerinden Georgia'nın ilk siyah senatörü olarak Ocak 2021’de Senato'ya ilk kez seçilen Warnock, yaptığı zafer konuşmasında, “Büyük bir mücadele vererek, seçimi kazandık. Tanrı'nın yaptığı büyük işler için tüm kalbimle teşekkür ederim, yücelik Tanrı'ya aittir. Zorlu bir kampanyanın ardından, demokrasideki en güçlü kelimeleri söylemekten onur duyuyorum: Halk konuştu” dedi.

Yabancı haber ajansları ve Amerikan basını Cumhuriyetçi aday Walker'ın yenilgisinin, "2024'te başkanlığa yeniden adaylığa çalışan Donald Trump için de yenilgi anlamına geldiği” yorumuna yer verdi.

Senato’da çoğunluk Demokratlar’ın

Basın ayrıca, Raphael Warnock’un zaferiyle Demokratlar’ın 100 üyeli Senato’nun 51 sandalyesine sahip olarak çoğunluğu pekiştirdiğine dikkat çekiyor.

Pek çok yasa için hala Cumhuriyetçiler'in desteği gerekecek. Ancak fazladan bir oya sahip olan Demokratlar, geçtiğimiz iki yıl boyunca Biden'ın iddialı yasama gündemini ilerletmeye çalışırken partileriyle sık sık anlaşmazlığa düşen senatörler Joe Manchin ve Kyrsten Sinema'nın işbirliğine artık ihtiyaç duymayabilir.

Walker gibi siyah olan 53 yaşındaki Raphael Warnock, suikaste uğrayan Martin Luther King Jr'ın vaaz verdiği tarihi Atlanta kilisesinin papazı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG