Erişilebilirlik

George W. Bush’un 'Karar Anları' Adlı Kitabına İlgi Büyük


George W. Bush’un 'Karar Anları' Adlı Kitabına İlgi Büyük
George W. Bush’un 'Karar Anları' Adlı Kitabına İlgi Büyük

Eski Başkan George W. Bush’un “Karar Anları” adlı kitabı büyük ilgi uyandırdı. Kitapta Bush Irak savaşına yol açan olayları, tartışmalı sorgulama tekniklerini onaylamasını ve başkanlığının diğer önemli kararlarını anlatıyor.

Jeff Kratz Beyaz Saray’a birkaç dakika mesafede oturuyor. Kratz, iki kez Başkan Bush’a oy vermiş. Kratz öğle tatilinde Bush’un Karar Anları adlı anı kitabını satın aldı. Kartz, "En azından bazı kararları neden aldığını, bazı tercihleri neden yaptığını ondan öğrenmek istiyorum." diyor.

Bush’un kararlarından biri 2001 yılındaki terör saldırılarından 18 ay sonra Irak’a savaş açmak oldu.

Bush kitabın tanıtım videosunda kararını şöyle açıklıyor. "11 Eylül tarihin akışını değiştirdi ve beni, tarihte bir başkanın vermesi gereken en zor kararla karşı karşıya getirdi. Amerikan askerlerini savaşa göndermek zorunda kaldım."

Başkan istihbaratın Irak’ta kitle imha silahı olduğuna işaret ettiğini yazıyor. Irak’ta bu tür silah bulunamamıştı. Başkan bunun kendisini hasta ettiğini yazıyor. Ancak Bush Iraklılar’ın Saddam Hüseyin olmadan daha iyi bir hayat yaşadıklarına inandığını savunuyor: "Kitapta doğru ve yanlış yaptığım işleri anlatıyor ve eğer fırsatım olsaydı neyi değişik yapacağım üzerinde duruyorum."

Yüzlerce kişi Teksas’taki kitapçı dükkanında kitabın imzalı kopyasını alma şansı elde etti. Washington’da birçok kişiyse kitabı ilk satın alanlardan olmak için kitapçılara koştu.

Sharon Wayne, "Aldığı bazı kararlara katılmıyorum. Ama bu kararları neden aldığını bilmek isterim." diyor.

Sharon Wayne Bush’un katılmadığı kararlarından birinin boğulma hissi veren işkence yöntemi olduğunu söylüyor.

Eski başkan bu tekniği el Kaide’nin liderlerinden olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed’in sorgulanması sırasında bizzat onayladığını söylüyor. Bush, avukatlarının bu tekniğin yasal olduğunu söylediklerinde ve bu teknik sayesinde Amerika ve İngiltere’de yüzlerce insanın hayatının kurtarıldığında ısrar ediyor.

Başkanlık tarihçisi Profesör Allan Litchman, "Bence Bush’un açıklaması eleştirmenleri daha da kızdıracak. Başkan Harry Truman sorumluluk bende demişti. Sorumluluk avukatlarda değil." diyor

Brent Garland kitaba göz atmış ama satın alamamış: "Bence para kazanmak için başkanlık döneminin kendi versiyonunu anlatmamalı. Ben bu kitaba para vermeyeceğim."

Litchman, "Başkanın anılarının tarihçiler üzerinde etki yapması mümkün değil çünkü tarihçiler anı kitaplarını kişisel çıkar amaçlı olarak görüyor." diyor.

Kişisel çıkar amaçlı olsun ya da olmasın Bush’un kitabının satışı iyi devam ediyor. Başkanlık anılarıyla eski başkanlar genelde en iyi satan yazarlar arasına giriyor.

XS
SM
MD
LG